Speyburn Bradan Orach (40%)

Under vår Speyburn-vecka kommer vi att recensera 3 olika utgåvor från detta Speyside destilleri. Först ut är en NAS som tillkom i standardportföljen 2009 och som går under namnet Speyburn Bradan Orach. Så här säger destillerichef Bobby Anderson i gårdagens intervju om denna utgåva (länk till intervjun):

“Bradan Orach means ‘golden salmon’ in Gaelic and is inspired by the world class salmon fishing around here by the River Spey where our Distillery is based. It’s a bright, welcoming Speyside whisky, matured exclusively in American Oak ex-bourbon casks which give a subtle, full bodied taste of honey and vanilla, and a smooth spicy finish”

Speyburn Bradan Orach är alltså en whisky utan åldersangivelse. Den är buteljerad vid 40% ABV och kostar 289 kr på Systembolaget.

Speyburn Bradan Orach (40%)

Doft
Beppe: Fruktiga gräsiga toner. Nyklippt gräsmatta. Äpplen och päron. En klar ton av citrus. Kola och vanilj lurar i bakgrunden. Det finns en svag, svag ton av kaffe. Jag finner även en färsk kryddighet i doften som känns ganska fräsch. Okomplicerad doft men inbjudande.

Kent: Hm, enkel utan något verkligt djup. En tydlig new make doft. Äppelcidervinäger som går åt thinnerhållet. Svag doft av frukt, kanske päron och äpple. Spår av sherryek. Vissa dofter som påminner om gräs och färska örter. Nja, lite för enkelt, ofärdigt och utan något större djup.

Smak
Beppe: Frukt och svartpeppar. En ekighet ligger och lurar i bakgrunden. Vanilj och kola finns närvarande. Den svaga kaffetonen i doften finns även i smaken. Det kan vara eken som lurar mig men jag tycker mig känna en distinkt ton av kaffe. Frukten finns klart närvarande främst genom äpplen.

Kent: En söt smak med vattniga päron. Finns även spår av kryddor såsom ingefära, men överlag en ung och aningen omogen smak. Svaga spår av päron och röda äpplen. En antydan till vanilj och honung, men oerhört svagt. I eftersmaken kliver intressantare toner av apelsin, citrus och kanel fram. Längre eftersmak än jag förväntade, utan för den skull vara lång.

Betyg
Beppe: Finns ingen tvekan om att det här är en ungdom. Den är lite tunn i smaken och det finns ingen större komplexitet i smak eller doft. Dock så kan det vara skönt med en whisky som man bara kan dricka och njuta utav och inte hålla på att analysera. Det här är en sådan whisky. För 289kr så får du en ok whisky som du bara kan dricka och njuta av ren, kanske ett par droppar vatten. Med tanke på priset så kan man ju även prova att göra en whiskydrink? Betyg: 5.5

Kent: Nja, verkar som det finns en hel del ung sprit i denna utgåva. Hade tveklöst behövt mogna längre i faten, då spriten inte haft tillräcklig kontakt med eken. En enkel och alldaglig whisky. Av mig får den 5.4 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

1 tanke på “Speyburn Bradan Orach (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.