Speyburn 10 YO (40%)

Vi fortsätter vår Speyburn-vecka!

Dagens recension är Speyburn 10 YO som lagrats på ex-bourbonfat och ex-sherryfat. Den är sedan buteljerad på 40% ABV och kostar 329 kr på Systembolaget.

Så här beskrev Bobby Anderson, destillerichef på Speyburn, denna utgåva i vår intervju (länkning):

“Speyburn 10 Years Old is a global favourite and a real crowd pleaser. This time the whisky is matured in a combination of American oak ex-bourbon and ex-sherry casks, giving a hint of lemon on the nose, with hints of toffee and butterscotch and a long, sweet finish.”

Speyburn 10 YO (40%)

Doft
Beppe: Fruktig frisk doft. Nyklippt gräs blandat med äpplen och päron. Det finns även drag av en blommighet. Lite som en äng med sommarblommor. Vaniljen finns där och likaså ett drag av honung. Jag tycker att den här är lite mer pigg och öppen om jag jämför med gårdagens Bradan Orach.

Kent: Vag doft av mjuka röda frukter och förvånande nog katrinplommon… Citrus kommer sedan i vågor och tar mycket plats. Återhållsam, men ändå mer mogen doftbild än Bradan Orach. Inslag av vanilj och honung bakom alla frukter och citrusen.

Smak
Beppe: Känner till en kryddighet som pepprar tungan. Det finns även en ekbeska i bakgrunden. Vanilj och kola finns där. Gräsigheten och blommigheten finns närvarande på ett trevligt sätt och likaså en fräsch citrusarom. Eftersmaken är något längre i denna än gårdagens Speyburn och den är även lite friskare och mer öppen i smaken.

Kent: En honungsgrund där sötma från smågodis tar plats. Samtidigt finns en torrhet från ekbeskan som ackompanjeras av en försiktig puff rökighet(?). Kryddigheten påminner om vitpeppar. Subtilt, försiktigt och försynt. Eftersmaken bär spår av svag nyans av blött trä tillsammans med söta citrustoner, samt är medellång.

Betyg
Beppe: Även idag har vi en vad jag skulle vilja kalla harmlös whisky som passar bra att njuta av när man bara vill ha en whisky för att varva ner och kanske filosofera lite. Det är okomplicerad men på intet sätt dålig. Jag tycker att 10-åringen är ett steg uppåt om jag jämför med gårdagens Bradan Orach. Den är mer öppen och inbjudande och har ett något större djup. Eken är också mer närvarande och det märks att den har legat längre på fat. Trevlig och okomplicerad. Betyg: 5.8

Kent: Harmlös är rätta ordet! En subtil och trevlig whisky som har ett mer djup än Bradan Orach. Betyget blir 5.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.