Rom – Smaknoter del 4

Rom-veckan fortsätter! Nu dags för del 4.

Efter vår måndagsintervju med Duane Dove, som är expert på Rom, har vi haft en Diageo dag, en Herida Aurum dag och en Clydesdale dag.

Idag är det dags för 5 olika rom från Nigab: Appleton Estate Signature Blend, Appleton Estate Extra 12 Years, Matusalem Solera 7 Blend, Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend samt Mount Gay Black Barrel.

Vi vill dessutom passa på att tacka Nigab för att ni gjorde denna provning möjlig!


Appleton Estate Signature Blend

Appleton Estate Signature Blend
En traditionell Jamaicarom. I receptet ingår rom i 15 olika åldrar som väljs ut, fat för fat, av dr Joy Spence, som sedan 20 år är världens främsta kvinnliga master blender i romindustrin. Tillverkad i potstills.

Kostar 289 kr via Systembolaget.

Doft
Banan och kola. Det påminner faktiskt om friterade bananer med sirap som man kan köpa på restaurang. Kaffe, vanilj och arrak finns det också gott om. Mandelmassa och en svavelaktig ton som påminner om tändsticksplån. Finns även en försiktig kryddig ton runt frukt såsom apelsin och persika.

Smak
En sockrig punchaktig smak. Kaffe, vanilj och honung. Mandelmassan finns tydligt i smaken och man kan säga att den smakar som den doftar. Varken mer eller mindre.


Appleton Estate Extra 12 Years

Appleton Estate Extra 12 Years
Appleton Estate är ett av världens äldsta romdestillerier. Man vet att familjen Dickson brände rom så tidigt som 1749. Appleton Estate Extra 12 yo är betydligt äldre än 12 år. I blandningen ingår rom upp till 18 års ålder. Man har använt både rom från traditionella potstills och från kolonnpannor.

Kostar 379 kr via Systembolaget.

Doft
Syrlig och söt. Banan med en mineralaktig doft. Det finns nästan rökaktiga toner i den här romen. Det kan vara eken som spökar. Kola, vanilj och mandel finns också närvarande tillsammans med citrustoner. Känns att den är mer mogen än sin lillebror.

Smak
Ett betydligt större ekdriv i denna. Frisk skog efter regnfall. Honung, vanilj och kola. Man kan säga att 12-åringen är en storebror med extra allt om vi jämför med Signature Blend. Här finns ett mer djup av exotiska frukter och cocos, som har en större harmoni tillsammans med ekbeskan.


Matusalem Solera 7 Blend

Matusalem Solera 7 Blend
De spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp grundade 1872 ett romdestilleri på Cuba. Namnet tog det från den bibliske patriarken Matusalem som levde i 969 år. Produktionen sker sedan nylanseringen 2002 i Dominikanska republiken på ön Hispaniola utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.

Kostar 249 kr via Systembolaget.

Doft
Nybakade söta småkakor. En ton av parfym blandat med coca cola och Dr pepper med ett tydligt drag åt bittermandel. Kaffe och arrak bakom en svag ekbeska.

Smak
Smaken av isglassen iglo med colasmak känner vi alla. Bittermandel med ett drag av peppar. Vanilj och kolafudge med en ton av kaffe. Ganska kort eftersmak som dör ut fort.


Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend

Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend
Matusalem Gran Reserva är en trippeldestillerad melassrom som lagrats i solerasystem i genomsnitt 15 år, i bladningen ingår betydlig äldre rom liksom yngre.

Kostar 569 kr via Systembolaget.

Doft
Även i denna känner vi coca cola, fast nu med en större portion av vanilj och kolafudge. Honung och kaffe kommer tydligt fram. Det finns även en respektingivande ton av ek. En viss fruktighet från apelsin och plommon.

Smak
Kaffe och punch med tydliga bittermandeldrag. Mandelmassa med strösocker och sött smågodis. Den smakar bra och har en längre eftersmak än sin lillebror 7-åringen. Även munkänslan är fetare i denna utgåva. Det blir mer sirap och lite mörkare toner på frukterna/bären. Lite mer moget och intressantare.


Mount Gay Black Barrel

Mount Gay Black Barrel
Mount Gay Black Barrel är en omtalad utgåva, en så kallad small batch, som är tillverkad på ett traditionellt hantverksmässigt sätt med klassisk dubbeldestillering i potstills, för att därefter dubbellagras, först på rostade ekfat och slutligen på mycket hårt kolade amerikanska bourbonfat. Mount Gay Black Barrel är en jubileumsutgåva som celebrerar destilleriets 310 år (minst) on stream.

Kostar 369 kr via Systembolaget.

Doft
Terpentin och banan. En fruktig och syrlig doft, fräsch skulle man kunna säga. Lavendel och andra färska kryddor finns närvarande. En mjuk doft av vanilj lindrar kryddigheten en aning. Apelsin, päron och citrus. Den doftar friskt och sött.

Smak
Otroligt fruktig så det nästan bubblar på tungan. Pommerans och äppelcider som i en Engelsk cider. Fruktig, pigg och frisk trots de söta tonerna av honung och vanilj. Örterna och kryddigheten finns där men tar aldrig överhanden. I smaken dyker dessutom en trevlig nyans av russin fram. En fräsch och god rom.


Sammanfattning
Ytterligare en intressant lina av olika romsorter. Roligt också att alla var prisvärda och överkomliga. Signifikativt för denna uppsättning av rom var att alla kändes pigga och fräscha. Om man är nybörjare på rom (som vi är) och vill lära sig mer, ligger dessa utgåvor väldigt bra prismässigt och ger möjlighet att prova fler mot varandra.

Omdöme
Här hade vi nog svårast att skilja dem åt. Alla var pigga och fräscha. Alla hade överkomliga priser. Alla hade sin egen fördel. Men vi kom fram till att den som vann smakmässigt med ytterst liten marginal var Mount Gay Black Barrel, som hade en otroligt friskhet med spår av kryddighet och örtighet. Mest prisvärd måste ändå vara Matusalem Solera 7 Blend, som går loss på otroliga 249 kr. Otroligt prisvärt för en kvalitetsrom på 7 år!

Vill ni läsa mer om dessa utgåvor eller andra trevliga romsorter från Nigab, rekommenderar vi starkt deras hemsida, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.