Provning av Gin del 2

Då har vi kommit till slutet av vår temavecka om gin och det har varit otroligt trevligt. Vi har lärt oss mycket om detta otroligt trevliga destillat som är så mycket mer än bara en bas i en GT. Det känns som att vi måste återkomma till gin någon fler gång i framtiden. Nu över till denna, andra delen i vår ginprovning.

Mad Distillers Gin 40%
Mad Distillers Gin kokas hos Uppsala Destilleri. Det är en gin som kokas i små batcher och ett urval av kryddorna vi finner i denna gin är lavendel, fläder och citrus. Det är en mer ruff snok på denna gin. Citrus och flädertonerna ligger i framkant och låter enbären luta sig tillbaka. I smaken kommer enbären fram och en hint av lavendel retar smaklökarna lite sådär småskönt. En klart trevlig gin som är ruff och oborstad. Jag personligen tror att denna gin skulle fungera lysande att lagra ett kort tag på ekfat. Vår intervju med Uppsala destilleri hittar ni HÄR.

G-Gin 46.2%
G-Gin kokas av Skånska spritfabriken som vi tidigare intervjuat HÄR. Det är en otroligt trevlig och kryddig doft på denna gin. Jag finner både blommiga, fruktiga och örtiga toner som kittlar dödsskönt i snoken. I smaken som verkligen har många lager så samsas enbären med både frukt och citrus med en svagt pepprig ton som verkligen lyfter hela kryddigheten i denna gin. En mycket god gin som jag inte skulle tveka en sekund på att servera ren, kanske med en isbit. Mums.

Danica Gin 44.7%
Danica Gin kokas hos Danska Braunstein. En otroligt fräsch kryddig doft med tydliga citrus, kardemumma och blommiga toner. Smaken är ren och kryddig. Blommigheten har tagit ett steg bakåt och låter enbär och koriander spela första fiol med stöd av citrus på kontrabas. Denna gin är både mjuk och komplex med sin kryddighet och passar lika bra ren som i en GT. Riktigt bra gin från Danska Braustein som också kokar grym Whisky.

Hven Organic Distilled Gin 40%
Hven Organic Distilled Gin kokas hos Hven som vi tidigare intervjuat på bloggen HÄR. En vaniljig citrusarom med ett tydligt drag av enbär är det första som slår emot snoken. Det är en ren och lätt oljig doft. Även munkänslan är lätt oljig och med en stor portion citrus och enbär. Det är rent och med en hint av vanilj som gör denna gin len och faktiskt jättegod att njuta av ren. Eftersmaken är relativt lång med en härlig portion citrus och enbär. Du behöver ingen is, rumstempererad och kanske en liten skvätt vatten. Så len och fin är den. Givetvis så är den också grym i en GT.

Hven Organic Distilled Gin Navy Strength 57.1%
Denna gin kokas också av Hven. Det kommer ett nysläpp av denna gin på Systembolaget den 3 juli. Doften på denna gin är lika fräsch och ren som sitt alkoholsvagare syskon. Friska citrus och enbärstoner varvas med blodapelsin och lätta hintar av lakrits. Den lätt oljiga vaniljen finns även här. Smaken är frisk och ren med citrus, vanilj och enbär. Dragen av blodapelsin och lakrits kommer också fram här. Otroligt fräsch och len gin trots den höga alkoholhalten. Hög klass.

Tevsjö Gin Havtorn 40%
Nu är vi tillbaka hos Tevsjö destilleri i Järvsö igen. En fruktig snok med friska citrustoner. Enbären finns närvarande men inte lika framträdande som de vanligtvis kan vara i gin. Mycket frisk och fräsch doft med en trevlig kryddighet Kan det vara kanel jag känner hintar av också? Citrustonerna kommer fram ännu mer i smaken och även här håller sig enbären lite mer i bakgrunden. En myriad av olika kryddor slår emot smaklökarna och det är väl balanserat och mycket gott och trevligt. Givet i en GT med en citronskiva i, eller varför inte ett par havtornsbär.

Ragnarök Gin 44%
Även denna gin kokas hos Tevsjö Destilleri i Järvsö. En trevlig doft som har drag av enbär, dill och en syrlig bärighet. Drag av citrus tycker jag mig ana i bakgrunden. Frisk, ren och fräsch smak. Lite mer citrus här och kanske lite mer enbär än i doften. Frisk fruktighet och kryddighet. Dragen av dill i denna gör ju att denna gin passar lika bra till midsommar som till kräftskivan. Grymt trevlig gin som ger mig mersmak.

The Botanist 46%
The Botanist kokas hos Bruishladdich på Islay. Faktum att denna gin är skapad av Jim McEwan. Du kan finna den i tax free-utbudet när du är på resa och tyvärr ej via Systembolaget. En frisk och aromatisk kryddighet där enbären integrerats väl i den övriga kryddigheten och örtigheten. En friskt smak med en tydlig citrusarom. Även i denna gin så har enbären tagit ett steg bakåt och blandat sig med övriga smaker. En trevlig örtighet som passar perfekt med enbärsaromen och de friska citrusdragen. Mycket god och trevlig. Passar lika bra ren som i en frisk GT.

Provningsglas: Nosig Copita från Dryckesglas.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.