Mackmyra Ten Years 46.1%

Mackmyras första officiella tioåring har lagrats i ny Amerikansk ek, Olorosomättad ny Amerikansk ek och first fill bourbonfat. Lagringen har skett i Bodås gruva 50 meter under marken. Den är varken kylfiltrerad eller färgad med karamellfärg. Mackmyra Ten Years kostar via Systembolaget 698 kr och ABV ligger på 46.1%

Mackmyra Ten Years 46.1%.

Doft: Den har en frisk och blommig doft. Försiktiga kryddor som ligger och lurar. Sherryfaten finns närvarande i doftbilden men är inte framträdande. Honung, kola och vanilj finns klart närvarande och likaså en stor påse färsk frukt där päron tar en stor plats. Dock så finns det toner av äpplen och citrus också. Eken bidrar med en skön kryddighet till det hela.

Smak: En trevlig kryddig mun till en början. Den är söt och stinn av honung och vanilj. Sött smågodis tillsammans med frukt och blommor. Sherryfaten kliver inte fram ordentligt förens eftersmaken tar sin början och då kommer russin och svaga toner av choklad fram med en liten hint av kaffe. Eken finns med hela tiden med och småmullrar i bakgrunden. I eftersmaken så kliver han fram och gör sitt riktiga avtryck som för att markerar att det finns en viss ålder på den whisky man har i glaset.

Omdöme: Jag tillhör den skara som inte var så vidare imponerad av den tolvåring som Mackmyra relativt nyligen släppte. Så ska sanningen fram så var det med viss skepsis som jag närmade mig denna. Jag kan glädjande meddela att detta är den klart bästa Mackmyra jag har provat. En riktigt bra whisky på alla sätt och vis. Visst har jag provat bra whisky från Mackmyra tidigare men faktiskt inte på denna nivå. Jag säger ett stort grattis till Angela och hennes stab då de verkligen lyckats med denna utgåva. En riktigt trevlig tioåring från Sverige, det är stort!

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

5 tankar på “Mackmyra Ten Years 46.1%”

 1. En riktigt trevlig tioåring från Sverige…. visst är det stort! Men är det värt 698 spänn?? Såklart att det inte är!!! Bara för att det är svenskt och det är sååå häftigt med svensk whisky ska vi öppna stora plånboken!!! Tänk om Saab förr i tiden hade begärt att vi skulle betala dubbelt så mycket för en Saab jämfört med bilar från exempelvis Tyskland bara för att det var såååå häftigt med en svensk bil. Hur hade det gått??
  Jag tycker att svenska destillerier måste hitta några andra vägar för att få sin ekonomi att gå ihop än att begära att vi konsumenter ska betala ockerpriser för deras produkter….

  Svara
 2. Man måste inse att Mackmyra fortfarande är i sin linda och inte har samma förutsättningar som Glenfiddich som kan kränga ut briljant 12-årig whisky ‘en masse’ för 399 kr på grund av sin stora produktionsvolym. Den dagen Mackmyra, BOX mfl får upp volymen så kan de säkert få ned priset. Vill vi ha svensk whisky, och det vill vi, så biter vi ihop och betalar en tid till. Jag tänker i alla fall göra det och köper all svensk whisky som kommer ut i någon form av ordinarie utgåva.

  Svara
  • Hej Andre,

   De Svenska destillerierna är jämförelsevis jättesmå om man jämför med många av de Skotska. Box producerar ca 100 000 LPA (liter ren alkohol) och Mackmyra har en kapacitet på 600 000 LPA. Detta kan ju i sammanhanget låta jättemycket. Glenfiddich som du nämner ovan är en av Skottlands största destillerier och kokade år 2016 13650000 LPA. Det är värt att tänka på när man jämför priser.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.