Mackmyra Moment Ledin (48%)

Den 1 juni så släppte Mackmyra sin senaste whisky i momentserien, Moment Ledin. Whiskyn är ett samarbete mellan Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och artisten Tomas Ledin. De fat som de två valde ut till denna utgåva är whisky som lagrats fyra år på exbourbonfat för att därefter lagras ytterligare fem år på på Franska ekfat som tidigare innehållit Sauternvin. Så med andra ord så är det en nioåring som jag har framför mig i glaset.

Mackmyra Moment Ledin har en ABV på 48% och finns fortfarande tillgänglig via Systembolaget där den kostar kostar 1198kr.

Mackmyra Moment Ledin 48%.

Doft: En kompakt kryddighet med stora drag av citrus och sommarblommor. Det är faktiskt en ganska friskt och sommarfräsch doft på denna whisky. Blommigheten gränsar mot att gå över i tvål och parfymdofter men håller sig på rätt sida vägen. Eken känns härligt närvarande och vrålar från djupet. Vinfaten har bidragit med lite jordkällardofter och rovor. En hint kanel kan anas och likaså päronhalvor i sockerlag och honung. En mycket trevlig doft på denna whisky. Imponerad.

Smak: Kryddig och sötekig till en början. Stickande pepprighet tillsammans med söta päronhalvor, kanske nu med ett toscatäcke på. Det finns en bred fruktighet i början men det som överlever kryddattacken är päron och hintar av äpplen. Eftersmaken är faktiskt riktigt lång och behaglig med kryddor, ek och apelsin. Hintar av mjölkchoklad kan anas efter vägen och likaså kokos och marsipan tillsammans med vanilj och kolafudge. Det är en whisky med ett brett spektra av smaker och faktiskt så håller den hela vägen. Riktigt bra.

Omdöme: En riktigt trevlig whisky från Mackmyra måste jag säga. Gävledestilleriet som faktiskt var pionjärer i Svensk whiskyindustri går från klarhet till klarhet. Tidigare utgåvor har jag inte riktigt kommit överens med. Dock så har de under de senaste två åren kommit ut med några riktigt bra utgåvor. Moment Ledin platsar helt klart bland de bättre. Jag hoppas att de inte tappar experimentlustan vilket för mig är lite av Mackmyras kännetecken. Prismässigt är den enligt mig i överkant då du en femhundring billigare får den minst lika bra Mackmyra Ten Years.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.