Lagavulin 8 YO (48%)

Lagavulin 8 YO är första delen av destilleriets 200-årsjubileum. Vad som kommer att följa senare under året vet vi inte ännu. Just denna buteljering är en direkt hyllning till den viktorianska journalisten Alfred Barnard som skrev om Lagavulin i sitt banbrytande arbete ”The Whisky Distilleries of the United Kingdom” och som själv blev en älskare av rökig Islay whisky. Denna recension är dessutom den första av två olika Lagavulin under vår Lagavulin-vecka som inleddes med måndagens intervju med destillerichef Georgie Crawford (länk).

Lagavulin 8 YO 200th Anniversary Edition har mognat uteslutande på återfyllda amerikanska ekfat och är buteljerad vid 48%. Den kostar 539 kr på Systembolaget.

Lagavulin 8 YO 200th Anniversary Edition

Doft
Kent: En omedelbar sötma inbäddat i rök slår mot näsan. Sötman består av kola, karamell och vanilj. Finns en trevlig jordnära ton som ackompanjeras av chilipeppar. När röken skingrats möts man av mer fruktiga toner från färska gröna äpplen, mogna päron och en antydan av tropisk frukt som påminner om ananas. Ja, inte dumt alls!

Beppe: Torvrök och tjära. Havssälta och sjögräs. Det finns hintar av vanilj och peppar. Läder och toner av en fruktighet. Det finns också en blommighet av viol i bakgrunden. De toner som man brukar känna av fatlagringen känner jag inte ett spår utav.

Smak
Kent: Fräscht och levande. Röken är mildare och mjukare i smak än i doft. Samtidigt finns en kaxighet i den chililiknande pepprigheten som sticker på tungan. Röken påminner om en rök från en brasa och har influenser av fuktig torv. Allt kompletteras av söta och maltiga spannmålstoner, vilka drar tankarna till nybakade kakor. I mellanregistret kommer de söta smakerna från honung och mjölkchoklad. Frukten bidrar till en viss komplexitet och består av päron, äpplen och citroner. I slutet är det mer mentol och kaffetoner som tar över. Eftersmaken är tämligen lång och innehåller kanel och ingefära och avslutas med en söt rökpuff runt söta körsbär. Trevligt!

Beppe: Jag kan tänka mig att detta inte är helt olikt att dricka Newmake från Lagavulin. Refillfaten har inte lämnat många spår efter sig. Det är en modig whisky som Lagavulin har släppt tycker jag. Till en början biter en pepprighet fast i tunga och gom. När den släppt taget så kommer det toner av lakrits och läder. Tjäran och röken finns också närvarande. Mentol och viol finns i bakgrunden tillsammans med en svag fruktighet.

Betyg
Kent: För det första älskar jag att Lagavulin åldersanger denna utgåva, när större delen av industrin skulle ge ut den som en NAS. För det andra imponerar den på mig med sin nakenhet och kvalitet. Lagavulin 8 är en frisk, ren och levande whisky med kraftfull rök. Den balanseras på ett bra sätt med läckra söta och fruktiga inslag och den totala kombinationen är riktigt bra! Jag ger den 6.7 poäng vilket klassificerar den som klart njutbart.

Beppe: Jag tycker att det är ganska modigt att släppa en såhär pass naken whisky utav Lagavulin. Den måste vara lagrad på refillfat som varit använd ganska många gånger innan. Spår av fat saknas nästan helt. Därmed inte sagt att det är en dålig whisky. Den är helt klart intressant. Den lär ju inte vara helt olik Lagavulins newmake kan jag tänka mig. Klart kul att smaka måste jag säga. Betyg: 6.1

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.