Lagavulin 16 YO (43%)

När man pratar Lagavulin, pratar man om torv, rök och traditioner. Här har man destillerat whisky sedan 1816. För att förstå hur lång tradition det är kan vi nämna att det är ett år efter att Napoleon besegrats i slaget vid Waterloo, 2 år innan Karl XIII dör och det är 72 år innan Sundsvall brinner ned…

Bland de olika utgåvor destilleriet tagit fram under åren, finns det en som mer än någon annan definierar destilleriet bland dagens whiskydrickare. En whisky som man antingen älskar eller hatar. En vattendelare som är minst lika träffsäker som Mose en gång var där vid röda havet.

Lagavulin 16 YO är buteljerad på 43% och kostar 599 kr på Systembolaget. För den som inte vill köpa en 70 cl flaska finns den även som minibutelj på Systembolaget och kostar då 199 kr för 20 cl.

Lagavulin 16 YO (43%)

Doft
Kent: En riktigt komplex doftbild. En fet torvig rök med en rejäl dos jod-sälta. Under den feta röken ligger sherrysötma som en motpol. En speciell och unik eksötma har Lagavulin lyckats locka fram som är behaglig och mjuk. Här finns även lakrits och tobak. Komplext, djupt och förflyttar dig till den där lägerelden bredvid den där tjärade ekan…

Beppe: Fet mustig rök. Inbäddat i röken finns det klart maritima inslag såsom sjögräs, havssalt, rökt fisk. En eld vid havet där man sitter med vänner och grillar fisk. I bakgrunden kan man ana en viss fruktighet och toner av mentol, lakrits och tobak, kanske också en hint av läder.

Smak
Kent: Oj vilken torvig whisky detta är! Den torviga nyansen slår dig rätt i ansiktet och åtföljs av kompisen rök. Sedan kommer en rökig ekkänsla i en nära gemenskap med havssalt. Men även mjukare och sötare toner såsom apelsin och kola finns som en balans. I slutet kliver kryddiga smaker fram. Eftersmaken är rökig, lång och torvig. Under torven och röken finns något som påminner om en nyklippt gräsmatta. Allt övergår i en pepprig ton och avslutas med en lång sötrökig utandning. Lagavulin 16 passar perfekt en råkall höstkväll vid en brasa i en havsvik!

Beppe: Som att sitta i vindriktningen när man eldar. Det är rökigt och finska tjärpastiller doppad i aska. När röken lagt sig så kommer lakrits och tobak fram, även den maritima delen med havssältan och sjögräset. Jag tycker även att det finns parfymtoner i eftersmaken, ganska tydliga sådana. Kryddiga toner ligger jämsides med vaniljtoner i eftersmaken, vaniljen vinner och det hela går över i en söthet som kompletterar en försiktig ekbeska.

Betyg
Kent: Lagavulin 16 är en jordig, rökig, askig whisky som samtidigt är söt och kryddig. Den har ett alldeles eget uttryck som gör den helt unik. När jag dricker den är det som att jag hör Ozzy under sin tid i Black Sabbath sjunga ”I am iron man” och i bakgrunden gnekar Tony Iommis gitarr… Denna ”up your face” whisky ger jag 6.9 poäng.

Beppe: Vad ska man säga om denna whisky som inte redan sagts i vårt rökälskade Sverige? Den är kraftig. Den är bufflig och den är bullrig. Jag provade denna 16-åring jämsides den nya 8-åringen och kan konstatera att 16-åringen har ett mycket större djup och komplexitet än 8-åringen. Jag tror faktiskt att 16-åringen är något rökigare också. God i begränsad mängd och gärna till gravad lax. Betyg 6.5

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.