Kilchoman Single Cask PX Finish (57,2%)

I morgon släpps en ny utgåva från Islay’s minsta destilleri – Kilchoman. Det är en unik utgåva som endast släpps i Sverige och i en mycket begränsad upplaga. Endast 240 flaskor kommer att finnas att tillgå.

Kilchoman Single Cask PX Finish är en unik utgåva från fat nr 450, som destillerades 2011 som efter lagring på ex-bourbonfat fått en slutlagring på Pedro Ximénez sherryfat under 5 månader. Buteljerad på fina 57,2% ABV och är självklart varken kylfiltrerad eller färgad. Den kommer att kosta 999 kr via Systembolaget.

Kilchoman Single Cask PX Finish (57,2%)

Doft
Beppe: Eldig glödande rök från en brasa. Sälta från havet. Tång och sjögräs finns också där. Tobak och läder tillsammans med hö och kanske ett uns blommor. Efter ett tags luftning så kikar en fruktighet försiktigt fram med äpplen på första parkett. Svaga toner av choklad och söta russin visar sig också. Detta doftar mycket trevligt.

Kent: Svaveldoftande brandrök. En söt rökdoft som drar åt det feta hållet, dock inte så kraftigt som jag förväntat mig, utan på en bra och balanserad nivå. När rökridån skingras kommer mycket trevliga maritima dofter fram. Det är havssälta, tång och sjögräs. Några droppar vatten öppnar upp och släpper fram en djupare doft av läder, jord och gräs. Plötsligt sveper en doft av möbelpolish förbi och drar fram sherrytoner i form av russin och plommon på en underbar bädd av vaniljkräm. Mycket trevlig doftbild!

Smak
Beppe: Den börjar sött, pepprigt och rökigt. Fikon och russin tittar fram och försvinner lika fort. En ganska stor portion med äpplen och apelsin kommer istället fram. Choklad, kaffe, tobak och läder finns också med i mixen. Det är mångfacetterat och komplext. Sälta och sjögräs kickar in i eftersmaken som är ganska lång. Tycker mig ana toner av blött trä då också. Denna whisky börjar sött och avslutas torrt. Mycket spännande och trevlig rökare.

Kent: Oj, vilken god rökare detta är! Man fylls av den där härliga söta, behagliga och varma känslan av rök, peppar och hav. Den är fruktigare i smak än i doft då bourbonfatens inverkan tar plats. Men de smaker som imponerar mest på mig är de mörkare nyanserna. Tobak, läder, jordkällare och mörk choklad. De skapar en underbar smakbild tillsammans med mörka björnbär och söta russin. Det skapar en fyllighet som får mig att rysa. Underbart!

Betyg
Beppe: Har i ärlighetens namn ganska lite erfarenhet av Kilchoman tidigare. Inte för att jag inte gillat de tidigare jag provat utan mest för att de gått mig förbi. Den här visar dock för mig att det finns stordåd i deras lagerhus. Detta är en för mig juvel i röksegmentet och en otroligt trevlig bekantskap. Betyget kan inte bli annat än högt för mig. Betyg: 7.5

Kent: Kilchoman! Jag tror jag hittat min typ av Islay whisky. Här pratar vi om en komplex och intressant whisky med ett djup av dofter och smaker. En fet söt rök som inte dödar andra smaker utan samspelar med dem. Säger det igen, Kilchoman! Betyget får bli 7.7 poäng.

Porto whiskyglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.