Kilchoman Sanaig (46%)

Ett tämligen nytt destilleri på Islay är Kilchoman som grundades 2005 och som har tagit svenska rökälskare med storm. Vi intervjuade ägaren och destillerichefen Anthony Wills för ett tag sedan. Den intervjun kan ni läsa här. Idag recenserar vi en av de nya begränsade utgåvorna som lanserats i Sverige den senaste veckan.

Kilchoman Sanaig är buteljerad på 46% ABV och kostar 579 kr på Systembolaget och med en kvantitet på 1200 flaskor.

Kilchoman Sanaig (46%)

Doft
Beppe: Spännande doft av rök och hav som kämpar emot sherrytoner. Eldig medicinal rök med tång och sjögräs. Äpplen och citrus med hintar av gräs och halm. Sherrytonerna bjuder på russin, apelsin och choklad.  Det här är en mycket spännande doft tycker jag.

Kent: Fräscht och samtidigt mörkt. De tunga inslagen är av kryddad frukt, rök, torv, fisk och jord. Ovanpå dansar fruktiga toner av äpple, kola och smågodis. Efter en stunds luftning kliver sherrytonerna fram i form av mörk choklad, plommon och russin. Finns även lätta toner av ek, vanilj och saltat smör. Inbjudande!

Smak
Beppe: Härlig pepparhetta till en början. Röken är klart närvarande. Dock har sherryfaten dämpat den något. Russin, choklad, kaffe och dadlar finns där bakom röken och skänker whiskyn ett extra djup. Vanilj och apelsin och ett uns grape finns också där. Det här är verkligen en whisky att njuta av i vinter.

Kent: Det första som jag möter är en kryddig rökmatta med havsälta. Sherrytonerna är mer framträdande i smaken än i doften där plommon och russin i en chokladförpackning står för fiolerna. Samtidigt finns syrliga frukter där i form av en hel del apelsin och äpplen. I eftersmaken lyfter torvröken fram honung, apelsin och fuktig ek.

Betyg
Beppe: Ännu en höjdare från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman. En härlig blandning av havsrök och sherrylagring. Gillar verkligen att både rök och alla de andra smakerna får komma fram. Betyg: 7.0

Kent: Kilchoman överraskar mig varje gång jag provar en ny utgåva. Har aldrig blivit besviken på detta lilla destilleri. Inte heller denna gång. Här har vi en potent rök-sherry whisky. Mitt betyg är 7.2 poäng.

Provningsglas: Porto Islay whiskyglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.