anCnoc Stack (46%)

Den 21 oktober kom ytterligare en ny utgåva från anCnoc (Knockdhu Distilleri). Även denna gång är det en delikat rökare som nått oss i Sverige. Totalt har 6000 flaskor producerats och vi i Sverige fick tilldelning på drygt 3300 stycken.

anCnoc Stack är buteljerad på 46% ABV och kostar 499kr på Systembolaget. Den har en ppm-halt på 20 ppm.

anCnoc Stack (46%)

Doft
Beppe: En askig glödig rök. Nästan metallisk i sin karaktär. Toner av citrus dansar elegant i bakgrunden. Äpple och päronpaj med vaniljsås med lite ringlad honung ovanpå. Tycker mig också känns lite halm. Doftar trevligt.

Kent: Det första som slår mig är att anCnoc är trogen sin grundton med mycket krämig vanilj och citrus. Det är otroligt fräscht och inbjudande. Den eleganta rökdoften är mjuk och på intet sätt störande utan snarare blir den en helhet tillsammans med gröna äpplen och päron. En påtaglig honungsdoft fungerar väldigt bra tillsammans med syrligheten från apelsin och citron. Samtidigt finns lädertoner och viss unkenhet någonstans i bakgrunden som en mörkare ton. Gillas!

Smak
Beppe: Den är klart sötare än jag förväntat mig. Bakom röken finns en stor portion frukt i form av äpplen, apelsiner, päron i sockerlag och citron. Honung, vanilj, tobak, läder och kanske en hint av kaffe finns där.

Kent: Söt grundsmak med kryddiga toner. Honungen och vaniljen för en större kamp med de ruffiga lädertonerna än de gjorde i doften. Citrus och apelsin som går åt marmeladhållet. Fruktigheten kommer i slutet och då i from av gröna äpplen och päron. Eftersmaken bär spår av blommor som bärs delikat av söt och mjuk rök. Inte dumt alls.

Betyg
Beppe: Jag har ett svagt hjärta för anCnoc’s utflykter i rökträsket. Istället för att bombardera oss med hög ppm-halt så ger anCnoc oss en rökighet som släpper igenom alla andra smaker som finns där. Mycket trevlig. Längtar efter en rökare från anCnoc med ett ålderstecken på. Betyg: 6.9

Kent: Jag tycker att anCnoc återigen har lyckats att skapa en rökwhisky som fortfarande är balanserad och delikat. Det blir aldrig för mycket av rök, utan man är trogen sin grundsmak och låter röken endast vara en framträdande krydda. anCnoc Stack får välförtjänta 6.9 poäng även av mig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.