The Glenlivet Coupar Angus 15 YO (57.9%)

Vi avslutar vår underbara The Glenlivet-vecka med att recensera den begränsade single cask som Pernod Ricard lanserade 6 maj tidigare i år.

The Glenlivet Coupar Angus 15 YO är lagrad I 15 år på sherryfat och är buteljerad på 57,9% ABV. Sherry butt nr 9940. Den kostar 1900 kr och är framtagen i en begränsad upplaga. Så om ni vill testa denna är det hög tid att beställa på Systembolaget innan den är slut. Länk till Systembolaget.

Vi vill tacka Olof Noreus, Pernod Ricard, för att han gjorde vår The Glenlivet-vecka möjlig! Tack Olof!

The Glenlivet Coupar Angus 15 YO (57.9%)

Doft
Beppe: Härligt toner av färsk frukt som krigar med toner av torkade frukter. Ingen vinner den kampen trots att detta är en single cask från ett sherryfat. Äpplen och päron med citrustoner. Vanilj och honung. Torkade aprikoser och russin. Kanske anar jag lite nötter också. Doftar friskt och ljuvligt.

Kent: En otroligt inbjudande doft. Inte sherrytung på något sätt, utan snarare lätt och krämig. Kan utan problem förnimma The Glenlivet karaktären i from av syrlig frukt och en hel del citrus. En nyans av banan och hasselnöt. Hade förväntat mig torkade sherry frukter, men här är det färska tropiska frukter som kliver fram. Intressant.

Smak
Beppe: Mycket färsk frukt till en början med äpplen och päron med en hint av citrus. Tycker mig också känna toner av druvor. Efter en stund kommer russin, torkade aprikoser och en kryddighet av ek. Hela tiden ligger det en pepprighet och sticker på tungan. Eftersmaken är ljuvlig med ektanniner och gröna äpplen, hintar av russin finns också med i bilden. Det hela mynnar ut i en lätt torr ekbeska. Mumsfillibabba säger jag.

Kent: Krämig vanilj tar första tonen, sedan kommer en kryddig smak som drar åt ingefära. De syrliga frukterna är där och tillsammans med försiktiga smaker av torkade frukter bidrar de till en mycket angenäm grundsmak. Ekens påverkan är tydligare i denna fatstarka whisky än i standardutgåvorna. I eftersmaken dyker plötsligt en anis ton fram som är riktigt behaglig och ekbeskan avslutar den långa eftersmaken. Riktigt god och trevlig.

Betyg
Beppe: En grymt bra single cask är detta. Det blir ännu trevligare med tanke på att det verkligen inte är en sherrybomb. Glenlivets karaktär finns tydligt närvarande med sin fruktighet.  Dock så finns sherrykaraktären också där. Jag gissar på att denna kommer från ett refillfat. Betyget blir 8.1 då den verkligen är ljuvlig.

Kent: En single cask whisky brukar normalt kliva över gränser och spreta ganska mycket åt alla håll. Men i Coupar Angus får du en fantastiskt välbalanserad whisky som otroligt nog håller ihop alla smakerna på ett mycket ovanligt sätt. På sätt och viss överraskades jag av denna, och fick lite bryderier över hur jag skulle värdera den. Men jag måste säga att The Glenlivet verkligen kan whisky och precis som 21-åringen som jag bara älskade, är denna en riktigt njutbar whisky. Jag ger den samma betyg som 21:an, dvs 8.0 poäng.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.