The Glenlivet Archive 21 YO (43%)

Näst sista dagen under vår The Glenlivet-vecka. I glasen har vi denna gång en ålderman. En klasswhisky som har minst 21 år på nacken och som vi verkligen gillade.

Whiskyn i The Glenlivet Archive 21 är en blandning av olika fat i Glenlivets lager som sträcker sig från 21 år och uppåt. Dessa fat kan innehålla ex-bourbon, sherry, 1st och 2nd fill amerikanska och europeiska fat. Allt beror på vad de har undanstoppat. Målet är skapa en djup och rik whisky som är fullmatad med komplexa aromer och smaker. Detta innebär också att den kommer att förändras över tid, allt beroende på vad de har tillgängligt, vilket gör varje batch unik. Självklart försöker man återskapa samma doft och smakbild så nära det nu går.

The Glenlivet Archive 21 YO är buteljerad på 43% och kostar 1199 kr via Systembolaget.

The Glenlivet Archive 21 YO (43%)

Doft
Beppe: Blommigheten finns där trots att andra dofter skvallrar om en hel del sherryfat. Russin, aprikoser. Gröna äpplen finner jag också, likaså vanilj och honung. En härlig ekkrydda mullrar behagligt i bakgrunden. Detta doftar faktiskt ljuvligt måste jag säga.

Kent: Oj, redan när jag häller upp whiskyn i mitt Glencairn-glas börjar estrarna flyga genom rummet. Kan redan känna russin och plommon slå emot mig, och det innan första sniffen. Härligt! Aprikos i mängd med en blommig underton. Honungen försöker febrilt lindra kraften från sherryfaten, men får stå kvar i skuggan. Den för The Glenlivet speciella syrligheten från gröna äpplen och päron tar därefter upp kampen, och vinner med luftning. Ekens påverkan är tydlig och kliver in med sin pondus och vitalitet. Härligt som sagt!

Smak
Beppe: Frisk och fräsch smak. En härlig kryddighet lägger sig på tungan. Ektaniner kittlar smaklökarna på ett ljuvligt sätt. Äpplen, vanilj och honung ligger i gommen. Efter ett par sekunder kickar ekbeskan igång och har med sig russin och aprikoser. Eftersmaken är ganska lång och härligt fylld av kryddor, apelsin och russin.

Kent: Kryddigheten från eken visar sig först och slår mot tungspetsen innan den tonar bort och släpper fram sherrytonerna. Russin och plommon tar nu över scenen och i sitt släptåg har de med sig frukterna som fanns i doften. Oljigheten, kryddorna, sherrytonerna samt de syrliga frukterna skapar ett underbart samspel i munnen. Det är eldig kraft och ljuvlig mjukhet i en fantastisk kombination. Den långa eftersmaken bär den kryddiga tonen med kraft och vitalitet. Och i dess spår följer sherrytonerna hela vägen fram. Mycket bra!

Betyg
Beppe: En mycket trevlig whisky med en härlig komplexitet. 1199kr är mycket pengar, men för en 21-åring i denna klass så måste jag säga att det är ett bra pris. En trevlig whisky med ett härligt djup. Jag antar att den både är färgad och kylfiltrerad. Tänk bara om den var på 46% och man skippade det. Då skulle denna whisky vara storartad. Betyg: 7.7

Kent: Pondus, komplexitet, vitalitet och klass! Precis så här underbar vill jag ha min whisky när jag en lördagskväll sitter i bästa fåtöljen och njuter av livet. Det finns en subtil poesi över denna whisky. Balansen, smaken, doften och känslan – allt tillsammans gör mig glad. Jag bockar och ger den 8.0 poäng.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.