The Glenlivet 18 YO (43%)

The Glenlivet-veckan rasar på i full fart. 6:e dagen och 5:e whiskyn som vi recenserar. Dagens utgåva är destilleriets 18 åring som är lagrad i både amerikansk och europeisk ek, i ex-bourbon respektive ex-sherry fat.

The Glenlivet 18 YO är buteljerad på 43% ABV och kostar 649 kr via Systembolaget.

The Glenlivet 18 YO (43%)

Doft
Beppe: Blommor och frukt med en stor portion fudgekola. Vanilj och honung. En lätt kryddighet av ek finns bakom blommigheten. Det finns dofter i denna som för mina tankar både till isglassen piggelin och till igloo. Tycker också att jag kan ana spår av Ahlgrens bilar. Mer exotiska frukter finns också med i doftbilden. Det är som vanligt en fräsch och frisk doft när det kommer till The Glenlivet.

Kent: En mjuk whisky inlindad i en fruktig ton där päron och gröna äpplen med sin glittrande syrlighet står för grundtonen. Finns även en nyans av subtil ananas som bidrar till en exotisk sötma. Rent, fräscht och friskt.

Smak
Beppe: Vanilj, honung, kola och nötter. Eken finns tydligt med och skänker smaken en härlig ryggrad med sin härliga kryddighet. Blommor och äpplen finns med i mixen och även ananas och mango. Tycker mig även känna toner av kaffe och mjölkchoklad. Det här är mycket trevligt.

Kent: Här blir det mer honung med en touch av vanilj. En viss kryddighet som för tankarna till kanel och kardemumma tittar förbi. I mellanregistret härskar en syrlig ton av ananas och äpple. Eken tar över i slutet och bidrar till en nötighet och en strävhet som faktiskt känns befriande. I eftersmaken kliver återigen kryddigheten fram, men nu i form av lite hetare kryddor. Spåren av de syrliga frukterna gnistrar till i bakgrunden.

Betyg
Beppe: Det här är en mycket trevlig whisky och jag skulle nog rekommendera att man lägger på den drygt extra hundralappen på denna istället för 15-åringen. Det är den värd. De tre extra åren på fat och de 3 extra procenten alkohol gör faktiskt sitt till när det kommer till smak och doft. Tänk vad det skulle vara trevligt om de knuffade upp den till 46% istället. Betyg: 7.0

Kent: Jag gillar denna! Det finns en mallig stolthet över The Glenlivets utgåvor. Och här tycker jag att den börjar komma till sin fulla rätt. 18 åringen har tack vare sin lite längre lagring, gett faten chansen att bidra till de vanliga fruktiga estrarna från pannorna, och på så sätt skapat en mer komplex whisky. Det är fortfarande subtilt, men nu lämnar man ”the middle of the road” och börjar våga sig ut mot kanterna. Extra trevligt att denna finns som en halvflaska på 200 ml som endast kostar 219 kr och som jag rekommenderar om du vill testa. Jag ger 18 åringen 7.3 poäng.

2 tankar på “The Glenlivet 18 YO (43%)”

  1. En riktigt bra prisvärd toppwhisky för 600+ SEK — jag tycker allt att ni är lite blyga i betygsättningen, klart värd 7.6-7.8 !

    Ser fram emot recensionen av 21 YO som är än vassare, dock förpackad i ett hemskt träblock som jag hoppas ni sågar 😉
    Förpackningsporr när den är som värst…

    Svara
  2. Håller med dig om att det är en bra whisky och att den är prisvärd. Som du ser idag så har vi provat 21 YO och jag håller med PM att den är vassare. Tänk vad underbart om de kunde höja alkoholhalten och skippa karamellfärgen, då skulle det vara toppklass. Imorgon kommer Coupar Angus. En single cask från The Glenlivet?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.