Johan Borgemo – Whiskynörden

Vi i Sverige är kända för vårt stora kunnande angående whisky, inte minst i Skottland. Det har även lett till att vi fått fler och fler som valt att blogga om sitt stora intresse. Vi på WHISKYTOWER har tidigare haft intervjuer med två whiskybloggare, Frida Birkehede och David Tjeder (länkar till interjuer) och tänkte fortsätta på det temat. Under vintern/våren kommer vi därför med jämna mellanrum att publicera intervjuer med tjejerna och killarna bakom många av dessa whiskybloggar.

En av de mer populära whiskybloggarna på nätet är Whiskynörden (länk), som drivs av Johan Borgemo. Vi kontaktade Johan för att lära känna denna trevliga man lite mer. Vi ville veta varför hans blogg är så populär och hur han ser på livets dryck. Läs om hur allt började med en The Ileach och hur Johan går tillväga när han provar en whisky inför en recension.

Johan Borgemo

Hej, vem är Johan Borgemo egentligen?
En glad lastbilschaufför i sina bästa år som har sysslat med lite av varje. Jag har bland annat jobbat som säljare i tre år och webbdesigner i ett år. Har tidigare tränat hund i lydnad ett par år, vilket var mycket trevligt och givande. Jag tycker om att resa och lära mig om nya kulturer och träffa människor i andra länder. Jag är väldigt social av mig och trivs som fisken i vattnet med folk omkring mig. Film och musik är två andra stora intressen, och det har det varit sedan barnsben. Sommarstugan i Blekinge är min oas på våren och sommaren, och där trivs jag och min hustru ypperligt. De sista 3 åren har whiskyn blivit en allt större del av mitt liv. Det är verkligen en passion numera.

Kan du berätta om ditt ”halleluja”-moment när du upptäckte whisky?
Det var för cirka 10 år sedan när min bäste vän skulle, som han uttryckte det – “Bjuda på en rökig jävel”. Det var The Ileach. Fortfarande idag en av de mest prisvärda whiskies du kan köpa på Systembolaget, enligt mig.

Din mycket trevliga blogg whiskynörden är ju en av Sveriges populäraste. Hur och varför startade du den och började blogga?
Jag tyckte när jag startade bloggen att det saknades en sådan som min. Jag har t.ex. mycket reportage från mässor, event och liknande där jag pratar med folk och insuper alla intryck och knyter nya kontakter, inte minst inom branschen. Jag tycker det är jättekul att träffa nya människor. Man lär sig otroligt mycket genom andra. Sen tycker jag också att det är väldigt roligt att skriva.
Tanken från början var att göra en informativ, underhållande blogg som egentligen inte går på djupet i fråga om fatlagringar, batcher med mera. Jag har inte den kunskapen, men däremot ett brinnande intresse för whisky! Jag träffar otroligt mycket folk i branschen och tycker det är fantastiskt roligt och intressant. De som har träffat mig har nog förstått ungefär hur jag tänker och känner. Även de som följer mig på bloggen har nog efter nästan tre år fått rätt bra “kläm” på mig.

Varför tror du att din blogg är så populär?
Den frågan ska du kanske ställa till mina läsare. Men jag skulle tro att svaret är att min blogg riktar sig till “vanliga” människor, om man får uttrycka sig så. Vad jag menar är att jag inte på något sätt är expert inom whisky, utan en livsnjutare med förkärlek för just whisky. Jag tror att med den “formen” jag har på min blogg så når jag ut till väldigt många människor.
Jag har nog lyckats rätt bra med min intention att döma av de kommentarer, mail med mera jag får. whiskynorden.se har i stora drag blivit som jag tänkte mig från början, dock något större än jag förväntade mig. Det är naturligtvis jättekul, men samtidigt blir det en liten press att leverera…

Hur ser du på att det kommit så många nya whiskybloggar? Tror du det finns plats för dem alla?
Absolut. Så länge du har något intressant, roligt och eget så tror jag inte det är några problem. Mångfalden är helt fantastisk tycker jag. Det finns sådan enorm spännvidd på bloggarna därute så att man nästan baxnar.

När du recenserar en whisky, hur brukar du då gå till väga?
Oftast låter jag whiskyn stå och “lufta” ett tag innan jag närmar mig den. Jag doftar väldigt länge på en whisky, ibland för länge…
Bedömningen på en whisky handlar om helheten, tycker jag. Det är tyvärr rätt vanligt att smaken inte alltid lever upp till vad doften förmedlar. Och vice versa, såklart. Sen är det också så att vilken whisky du är sugen på är en humörgrej. Ibland vill jag ha en tung sherrylagrad, och ibland en anspråkslös lätt whisky. Något som jag ofta brukar uppleva som ett extra plus är om whiskyn har en lång eftersmak, det gillar jag.

Du har ju nyligen bytt betygssystem på din blogg. Varför?
Tyckte att det blev svårare och svårare att sätta “betyg” ju fler whisky jag provade. Det blev krångligt och lite omständligt och därför bestämde jag mig för att prova något annat. Egentligen tycker jag att det är bättre att skriva om den är bra eller inte. Försökte hitta en form för detta, och då kom jag att tänka på Ingvar Röndes system. Jag tog därför kontakt med honom och tillsammans utformade vi ett system för min blogg som känns bra.
Viktigare att skriva hur jag upplever whiskyn än att sätta ett betyg. Vad doftar den? Vad smakar den? Särskilda kännetecken? Vad är mindre bra? Doften kontra smaken och sedan helheten som är viktig, tycker jag.

Topp 5 whiskys som du druckit?
Banff 1971 37 YO (en helt sagolik whisky), Eldvatten Kildalton, Old Pulteney Ambassadors Cask 1997 (David Tjeder och Frida Birkehedes “fat”), Port Ellen Old Malt Cask 22 YO, Amrut Portonova.

Johan njuter av en dram

Bästa svenska whisky du provat?
Smögen Primör. När jag provade den första gången blev jag helt lyrisk.

Vad är det som är speciellt med whisky enligt dig?
Den mycket stora variationen. Det finns en whisky för alla.

Hur ser du på att fler destillerier börjar överge åldersbestämning på sina releaser?
Tycker att det är en tråkig utveckling, och tyvärr något som vi nog får vänja oss vid. Lagren med åldersbestämd whisky har börjat sina. När det släpps whisky med lite ålder så är de tyvärr ganska dyra.
Dock ska vi komma ihåg att det finns fantastisk whisky som inte är särskilt gammal. Indisk whisky är ett utmärkt exempel. De har ingen möjlighet att lagra whisky så länge på grund av det varma klimatet, eftersom väldigt mycket dunstar bort. De producerar ju mycket bra whisky ändå, eller hur? Det känns som att det ibland har blivit en liten “grej” det här med hög ålder på whisky, tycker jag.

Du besökte ju Skottland i somras. Kan du berätta lite om hur det var?
Helt fantastisk resa och ett minne för livet. Vi var en grupp på cirka tjugo personer från olika delar av landet med olika åldrar, bakgrund, jobb, familjesituation och detta skapade givetvis en härlig och spännande mix. Alla hade dock en gemensam nämnare – kärleken till livets vatten, whisky. Arrangör av resan var de två goa göteborgarna Peter Sjögren och Tommy Andersen, som sedan våren 2012 driver Svenska Eldvatten. Starkaste minnet från resan var besöket på Bruichladdich Distillery. Innan den tredje whiskyn som var Octomore 7 YO på 64.2 % skulle provas så fick vi lite “instruktioner” av guiden Raymond om hur vi skulle gå tillväga när vi provade den. Han ville att vi skulle rulla med whiskyn i munnen cirka 5-6 sekunder innan vi svalde ner den. Det gjorde vi, och det blev en riktigt häftig “resa” och en upplevelse utöver det vanliga! Det blev en hejdundrande “explosion” i käften som närmast kändes som att svälja en burk krut och sedan tända på, minus elden då förstås. Inte någon av de bästa whisky jag druckit, men det “häftigaste” jag varit med om i whiskyväg.

Johan på Islay

Nästa whiskyresa?
Förhoppningsvis Islay Festival 2017.

Upplever du precis som vi, att intresset för whisky ökar bland kvinnor? Varför tror du att det är så?
Jag tror att det faktum att svensk whisky har gått så starkt framåt de senaste 4-5 åren med många nya, spännande destillerier till stor del har bidragit. Blir mycket mer tillgängligt om det faktiskt finns i din närhet.

Om du fick bjuda in 3 valfria personer till en privat provning hemma, vilka skulle du vilja bjuda in och varför?
Steffo Törnquist – för att han verkar vara en riktigt skön snubbe som verkligen njuter av livet, och vad det har att ge.
Rikard Lundborg – för att han är en banbrytande whiskyentreprenör och var med och startade Sveriges första whiskydestilleri, Mackmyra.
Michael Jackson – författaren och öl- och whiskyexperten då alltså. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt (2007) endast 65 år gammal. För att han precis som Steffo verkar vara en skön snubbe.

Om du fick sätta ihop en provning för oss övriga whiskybloggare, vilka fem sorter skulle det finnas på bordet och varför?
DYC 10 YO – En av få spanska single malt. Det finns en mycket fascinerande historia bakom detta destilleri.
Starward – Australiensisk whisky som egentligen inte är någon whisky, då den är blott drygt 2 år gammal. I Australien får den dock kallas för whisky, eftersom de har andra regler.
Limeburners – Ännu en australiensisk whisky som är rätt svår att få tag på.
Hammer Head 23 YO – Tjeckisk whisky. Rätt trevlig och lite annorlunda.
Ardbeg Uigeadail – För att det är en av mina “huswhiskies”. 

Har du några planer på att utveckla ditt stora whiskyintresse ytterligare, i så fall hur?
Det gör jag mer eller mindre hela tiden tycker jag. Går på mässor, event, provningar (är med i två whiskyklubbar) med mera. Dessutom läser jag mycket bloggar, böcker och tidskrifter. Sen hoppas jag att jag ska kunna gå Box Whiskyakademi till hösten 2016

Till sist: Kan du ge våra läsare något/några whiskyråd?
Njut av whiskyn i första hand, tycker jag. Jag tycker att det är lite tråkigt med “samlandet” och jakten på sådant som kanske blir värdefullt.

 

1 tanke på “Johan Borgemo – Whiskynörden”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.