Glenfarclas 105 (60%)

Glenfarclas 105 är den första malt-whisky som såldes i Cask Strength, dvs den styrka whiskyn lagras vid på fat. Proof är det gamla systemet att mäta alkoholhalt och 105 proof är likvärdigt med 60% alkohol. Whiskyn är lagrad 10 år på fat, 70% sherry- och 30% ex-bourbonfat. Glenfarclas (de gröna ängarnas dal) ligger i Speyside och är det sista familjeägda destilleriet i Skottland sen det köptes av familjen Grant 1865 som ägt destilleriet sedan dess. Familjen har hårdnackat och envist hållit fast vid en traditionell whiskytillverkning präglad av småskalighet, kvalitet och noggrannhet.

Glenfarclas 105 kostar 659 kr på Systembolaget och tillhör beställningssortimentet.

Doft
Kent: En rejäl Sherrydoft. Nästan så att den kväver de flesta andra dofterna. Trots det kan jag uppleva en svag nyans av Kaffekakao och någon sorts sylt i bakgrunden. Att detta är en väldigt ung whisky råder det inget tvivel om. Doftmässigt kan jag känna new maken, även om de kraftiga sherrytonerna gör sitt för att dölja spritigheten. Visst finns det tunga dofter där i bakgrunden och lurar såsom mörk choklad och kryddor, men allt förblir en aning stängt och vill inte komma fram.

Beppe: Tung doft av sylt, torkade frukter och choklad. Doften är väldigt intensiv söt och frän. Precis som du säger Kent så känner man ungdomen tydligt i doften. Man känner att det är en ung bångstyrig bråkstake i glaset. Med lite vatten så öppnar den upp sig en aning och lite färska frukter kan anas tillsammans med vanilj och en svag blommighet.

Smak
Kent: Oljig kropp, men upplevs torr i gommen. Ett tjockt lager av mörk och bitter choklad med en touch av Kakao. Kanel och Kryddnejlika spetsat med Svartpeppar som bränner lite på tungan. Efter en stund kliver mer stickiga smaker fram såsom Cayennepeppar. Inte allt för lång eftersmak, snarare medium som jag upplever varm och torr. I eftersmaken finns det spår av bitter apelsin när den ebbar ut. Även i smaken upplever jag whiskyn tämligen stängd från en bred smakpalett.

Beppe: Oljig bitter och parfymig smak. Den här ungdomen kräver att luftas och vattnas. Vad jag kan känna då är en ung whisky med en fruktig, spretig och vaniljig karaktär. En tydlig pepprighet som sticker på tungan. Kanel tycker jag mig även känna och sylten i doften finns även i smaken. Mint och nötter finns någonstans i smeten. Den har en ganska torr karraktär och spretar åt flera håll.

Betyg
Kent: Glenfarclas 105 är en av de verkliga klassikerna. Många whiskydrickare älskar denna utgåva och visst är den sympatisk. Men jag kan inte komma bort från att den är väldigt enkel i både doft och smak. Doften är inte speciellt imponerande eller strukturerad. Smaken blir även den en aningen stängd. Tycker inte ens med vatten att den förändras nämnvärt. Blir bara en aning snällare. Trots det är det en trevlig dram som fyller sin funktion som prisvärd sherrylagrad whisky. Jag ger den 6.1 poäng.

Beppe: Det här är en ung whisky som verkligen behöver luftas och vattnas. Det är trevlig och faktiskt rolig whisky som kräver sin tid innan man hittat rätt mängd vatten och att låta den luftas ordentligt. Dock så är det inte den bästa sherrylagrade whisky jag provat, faktiskt långt därifrån. Det är en bra introduktion till cask strength sherry träsket som jag, och många med mig gillar. Betyg 6.3

För att komma till Betygslistan, klicka här

5 tankar på “Glenfarclas 105 (60%)”

  1. Vart hittar ni information om att Glenfarclas 105 är 10 år gammal? Jag kan inte hitta någon information om det, och Glenfarclas själva lägger 105an i en egen kategori på sin webbplats istället för att placera den under 10-åringar.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.