The Irishman 12 YO (43%)

Vi avslutar vår Walsh-vecka med att prova och recensera den enda Single Malt-whiskyn som destilleriet gör. Vi har under veckan haft en intervju med Woody Kane från Walsh Whiskey Distillery, recenserat The Irishman Founder’s Reserve och Writer’s Tears.

Nu binder vi ihop säcken med The Irishman 12 YO som buteljeras på 43 % och som kostar 569 kr via Systembolaget.

Woody Kane sade så här om denna 12 åring:

Doft: Otroligt full av dofter. Går inte att ta miste på inverkan av ex-bourbonfaten med sin söta kryddiga nyans av vanilj, kanel och kryddnejlika. Allt balanserat med äpple och päron, förkolnat trä och nyklippt hö.
Smak: Den initiala smaken är en explosion av rika smaker, söt vanilj som fint förstärks av svartpepparkorn. Ger sedan motvilligt vika för en saftig fruktig mittsektion innan den sakta bleknar bort och lämnar en mycket tillfredsställande gräsig spannmålston.
Eftersmak: Kroppens fullhet bleknar ganska snabbt, men lämnar efter sig en kvardröjande saftig smak av korn och ek. En touch av krämig mjölkfudge och mörk choklad.

The Irishman 12 YO (43%)

Doft
Kent: Påminner mycket om en bourbon i doften. Där finns de karaktäristiska kryddiga inslagen tillsammans med parfymen. Kanel är klart framträdande med en svag nyans av kardemumma och parfym. En fruktmatta breder sedan ut sig i form av gröna äpplen och övermogna päron. Allt avslutas med en nyans av gräs och vanilj som är trevlig. Trevlig subtil doftbild som lovar gott

Beppe: Vanilj och kola. Frukt och bär finns där, tydligast tycker jag att päron och äpple är. En svag blommighet och gräsighet. Det är subtilt och försiktigt. Det finns hintar av söta karameller och exotiska frukter.

Smak
Kent: En sötma är påtaglig med en underliggande kryddighet. Peppar exploderar först på tungan innan mer fruktiga toner gör sitt intåg. Apelsin och gröna päron. Gräsigheten jag upplevde i doften finns även här i smaken, men har nu övergått till en nyklippt gräsmatta. Inte alls dumt. Eftersmaken är lite för kort precis som sina yngre syskon hade. Men den är ganska behaglig och ligger kvar en aning längre och består av en ekighet och en blommighet. Dock skall sägas att det är otroligt subtilt och försiktigt.

Beppe: Halm och blommor. En svag parfymighet. Det märks att den har tillbringat 12 år på fat då det finns en ekbeska närvarande. Äpplen och tydliga spår av exotiska finns. Det är en försiktig och subtil whisky. Eftersmaken är blommor och gräs med en ekbeska i bakgrunden.

Betyg
Kent: 12 åringen gillade jag bäst av de vi provat. Den har en kraftigare och intressantare doftbild. Tydligare smaker som är intressanta. En tuffare smak helt enkelt. Jag ger 12:an 5.9 poäng.

Beppe: En klart mognare och mer balanserad än de tidigare sorterna från Walsh whiskey som vi provat denna vecka. Jag kan dock inte annat än tycka att det är lite väl försiktigt för min smak. Betyg 6.1

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.