Hyde No.1 Sherry Finished 10YO (46%)

HYDE Single Malt är en irländsk whiskey som är tillverkad i små serier på en traditionell kopparpanna. No.1 är lagrad i över 10 år i kolade, 1st fill, ex-bourbonfat från Kentucky i USA, innan den avslutningsvis lagrats ytterligare tio månader i rostade spanska oloroso sherryfat.

Hyde No.1 är buteljerad vid 46% ABV och kostar 749 kr via Systembolagets beställningssortiment. Om ni vill läsa mer om just denna buteljering, rekommenderar vi Clydesdales hemsida (länk).

Hyde No.1 Sherry Finished 10YO (46%)

Doft
Kent: Upplever den som söt, nästan sockrig. Tillsammans med fruktigheten blir det konserverad frukt i sockerlag… Aprikos, plommon och persika. Finns även en viss maltighet och en hel del honung i bakgrunden. Att den är slutlagrad på sherry är tydligt, men ändå på ett svagt och sparsamt sätt.

Beppe: Rena fruktiga dofter. Citrus och kolafudge. Aprikosmarmelad och russin med vaniljstång ligger subtilt i bakgrunden. Det är lite mer tryck i dofterna än jag väntat mig med tanke på att det är en Irländare jag har i glaset. Apelsin, äpple, vanilj och kola tycker jag spelar första fiol.

Smak
Kent: Maltig kropp och kola i mängder. Honung, grädde och en massa vanilj kommer sedan. En söt smak som är på gränsen till sliskig. Sherrytonerna finns där svagt i förgrunden, men de saknar kraft att ta över scenen. Allt blir väldigt sött och sockrigt. Eftersmaken är medellång men samtidigt tämligen fyllig. En pepprig ton som påminner om tabasco framträder i eftersmaken.

Beppe: Frukt och honung i drivor. En ekbeska finns närvarande och ger lite tryck och respekt. De mer torkade frukterna känner jag bara subtilt i bakgrunden. De finns ändock där och ger en extra dimension till denna whiskey. Kola och apelsinhonung med vanilj är dominerande. Det är en sötsliskig whiskey men inte på ett överväldigande sätt då det finns en ekbeska som på ett elegant sätt styr upp sötman.

Betyg
Kent: Visst levererar Hyde No.1, men den är trots det lite för söt för min smak, vilket blir på bekostnad av andra smaker. Samtidigt är den oförarglig och lite annorlunda. Jag ger den 6.4 poäng.

Beppe: Gillar denna Irländare skarpt måste jag säga. Den här är nog faktiskt en av de bättre jag smakat från den gröna ön. Kan tänka mig att den här whiskeyn passar utmärkt till en dessert. En söt subtil whiskey med karaktär. Betyget blir 6.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.