Amrut Regular (46%)

1948, strax efter att Indien blev självständigt från Storbritannien, grundades Amrut. Man började med att tillverka melasswhisky och rom. Men på 80-talet beslutade man sig för att börja tillverka en maltwhisky. Denna maltwhisky blandades med importerad whisky från Skottland innan den såldes. Lite senare på 90-talet hittade man några bortglömda tunnor av destilleriets maltwhisky och upptäckte då att med några extra år på ekfat kunde den bära sin egen smak utan inbladning av Skotska whisky. I början av 2000-talet började man exportera sin Single Malt till England där den snabbt blev uppskattad. Som andra land följde Sverige.

Amrut Regular är en NAS men den sägs vara 4,5 år gammal och den är buteljerad vid 46% ABV. Finns att beställa på Systembolaget till en kostnad av 398 kr. Vill du läsa mer om denna buteljering rekommenderar vi Clydesdales sida, klicka för länkning.

Amrut Regular (46%)

Doft
Kent: Sött och med en stor portion vanilj. Övermogna bananer tar en ganska stor plats bredvid honung och koladofterna. Finns även en djupare och lite rivigare doft som består av lädertoner och nyans av kryddiga fikon och russin.

Beppe: Honung och vanilj är det första jag känner. Drivor av frukt där äpple och banan framträder starkast. Kola finns det gott om men det finns även en bitter salt doft i bakgrunden som jag inte kan sätta ord på.

Smak
Kent: Söt maltig kropp med tydliga ek influenser. Finns en trevlig fruktighet och kryddighet som skapar ett visst djup. En hint av sötlakrits sveper förbi och i den medellånga eftersmaken är det nötter som lämnar över till gräddig kola.

Beppe: Söt gräddig honung. Äpple och päron. En hel del ek finns det i denna (förmodar jag) unga whisky. Gräs och halm tycker jag mig känna. En viss bitterhet (som antagligen kommer från eken) som påminner om äppelkart framträder. Eftersmaken är förvånansvärt lång och består av honung, kola, gräs och klingar ut i en ekbeska.

Betyg
Kent: Amrut Regular är inte så himla dum. Trots sin unga ålder har denna standardwhisky ett visst djup och har verkligen påverkats av eken och fått den där intressanta kryddigheten. Jag ger den betyget 6.2

Beppe: En trevlig whisky som är mycket prisvärd med sin 398kr. Ta chansen att smaka Indisk whisky säger jag. Det är ingen smaksensation kanske men med tanke på priset så slår den många Skottar på fingrarna. Betyg 6.5

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.