Aberlour a´bunadh batch 54 (60,7%)

Aberlour har i sin a´bunadh hittat en egen väg. Denna utmärkta NAS-whisky vill föra oss tillbaka till ursprunget (a´bunadh betyder just ursprung). Man vill med den hylla destilleriets grundare James Fleming. Såväl flaskan, som skall symbolisera en medicinflaska, som själva whiskyn är så egen och så unik att den spelar i en egen liga. Dess kraftfulla karaktär och otroligt djupa sötma, tack vare lagringen på Oloroso Sherryfat, blir ofta en vattendelare mellan whiskyälskare. Antingen älskar man det, eller så hatar man det. Det finns inget mellanting. Att den dessutom är på fatstyrka bidrar också till dess unika doft och smak. Aberlour a´bunadh släpps batchvis och den som vi har testat har batchnummer 54 och ligger på hela 60,7%.

Aberlour a´bunadh kostar 639kr på Systembolaget.

Aberlour a´bunadh batch 54 (60,7%)

Doft
Beppe: Mustiga syltiga frukter, torkade aprikoser och plommon. Russin och kaffe med en del chocklad. Det är varmt och ljuvligt och ”in your face” på grund av den höga alkoholstyrkan. Den här behöver vatten för att lugna ner sig en smula. Då gifter dofterna ihop sig och blir mer harmonisk.

Kent: Sherrysötman slår emot mig innan den höga alkoholen tar över och nästan bedövar näsan totalt. När jag vant mig vid den kraftiga alkoholen kommer trevliga toner fram och hälsar. Det är vinbär, russin och ångade frukter. Kryddiga dofter från muskot och ingefära. Mörk, mörk kola tillsammans med en nyans av bränt kaffe och mörk choklad.

Smak
Beppe: Utan vatten så är den en smakbomb utöver det vanliga. Sherrybomb deluxe skulle man kunna säga. Torkade frukter, kaffe och choklad i drivor. Efter andra vattningen så blir den riktigt harmonisk och trevlig. Den är söt men har ändå en ganska så torr eftersmak som ligger kvar ganska länge.

Kent: Söt och läcker. En maltig grundsmak med vinösa inslag. En kraftig sherrysötma med ton av mörk ek. Mycket körsbär och hallon. Finns även spår av apelsinmarmelad och mörk choklad. En tjock och fet munkänsla med sirapsliknande karaktär. Med vatten öppnar den upp ordentligt och det blir mer juliga smaker. Fikon och krämig mjölkchoklad. Eftersmaken är väldigt lång, med russin och karamelliserade frukter. Allt avslutas med ektoner som påminner om grillade marshmallows.

Betyg
Beppe: Gillar man sherrylagrad whisky så är Aberlour a´bunadh ett måste i hyllan. Jag är ju en av de som lyckligtvis gör det. En underbar sherrybomb som alltid levererar. Kanske mer en whisky som passar en ruskig höstkväll. Betyget blir 7.2

Kent: Jag är ju svag för denna whisky. Älskar dess mustighet och djupa sherrysötma. Visst är den spretig och grinig, speciellt ovattnad, men samtidigt så kan man inte sluta att fascineras av den tyngd och den råhet som den förmedlar. Mitt betyg blir 7.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.