Ben Nevis MacDonalds Traditional (46%)

Detta är en single malt från Ben Nevis där man blandat in rökigare och kraftfullare destillat. Syftet är att replikera den stil som whisky hade på 1880-talet. Malten har man tagit från Port Ellen på Islay och den ligger på ca 35 ppm.

Så här beskriver destilleriet denna utgåva:

“Till minne av de 185 åren som Ben Nevis destilleriet existerat har vi försökt att återskapa denna berömda whisky som för nästan 130 år sedan, år 1882, såldes över hela världen, i många, många fler lådor än alla de andra Single malts som idag är så populära. Förhoppningsvis kommer lanseringen av denna whisky bidra till att stärka vår image för traditionellt producerade Single Malts från Ben Nevis Distillery på samma sätt som den ursprungliga utgåvan gjorde för alla dessa år sedan.”

Ben Nevus MacDonalds Traditional är buteljerad vid 46% ABV och kostade 798 kr via systembolaget. Tyvärr är den just nu slut hos leverantören. Vill ni läsa mer om denna utgåva, rekommenderar vi Clydesdales hemsida (klicka här för länkning).

Ben Nevis MacDonalds Traditional (46%)

Doft
Kent: En torr och underbar rök. Detta dofta härligt. Honung och vanilj utgör grunddoften där mandel och marsipan dansar fram. Visst är det ungdomligt och visst är det en aning omoget, men det är så intressant och utmanande. Finns en härlig kryddighet med spår av kanel och apelsinskal som bidrar till den torra djupa känslan. Dofterna av torkade frukter finns där men är inte dominerande. Läder och oljerock. Älskar denna doft!

Beppe: Söt doft, socker, honung och sirap. Mycket fruktiga dofter. Äpplen päron och citrus. Det finns även en ton av rökighet i bakgrunden. Gräs och blommor finns också närvarande tillsammans med en parfymighet. Det doftar mycket bra.

Smak
Kent: Det första som kliver fram är röken som har en oljig konsistens. Där finns bränt trä som legat utomhus vid en fabrik och som regnet bearbetat med regnande aska. Ostron. Med vatten får jag en förnimmelse av lakrits, men förlorar då också lite spänst. Eftersmaken är medellång med ostronen och röken som en sista hälsning.

Beppe: Torkade frukter, plommon och aprikoser. Röken finns också närvarande i smaken. Färska frukter kikar också fram efter en stund men nu med mer betoning på citrus. Mörk choklad finns det gott om och även en viss parfymighet. I eftersmaken finns det mer tydliga rökpuffar med inslag av nymalen svartpeppar, lakrits och choklad.

Betyg
Kent: Doften var helt underbar och otroligt intressant. Smaken lever tyvärr inte upp till doften, utan den blir lite fadd och lämnar mig lite förvånad efter jag doftat på den. Därmed inte sagt att den inte smakar bra – för det gör den! Detta är en cool whisky med karaktär som lämnar mig med ett leende. 7.6 poäng från mig.

Beppe: En trevlig dram tycker jag. Den är nog ganska ung, dock inte på ett bråkigt eller otrevligt sätt. Själv skulle jag gärna vilja ha en flaska av denna hemma i skåpet. Skulle passa utmärkt för ruskiga höstkvällar. Betyg: 7.0

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.