Hazelburn 10YO 46%

Hazelburn 10YO kommer den 9 juni att åter vara tillgänglig i Systembolagets sortiment. Trots att Hazelburn 10YO tillhör Springbanks core-range så är ju tillgången tämligen liten då Springbank endast destillerar en begränsad mängd årligen. Av det som faktiskt produceras består den trippeldestillerade Hazelburn av endast 10%. Under 2016 så destillerades det 150 000 LPA (LPA = Liter ren alkohol) hos Springbank totalt. Detta kan jämföras med tex Glenmorangie som under samma år destillerade 6 000 000 LPA eller gigantiska Glenfiddich som under 2016 destillerade 13 650 000 LPA. Det som kommer från Springbank är alltid i små volymer och alltid med ett gediget hantverk bakom.

Denna tioåriga Hazelburn har spenderat alla sina år i ex-bourbonfat och har en ABV på 46%. Jag vet egentligen inte om jag behöver nämna det men givetvis så förekommer ingen färgulör eller kylfiltrering hos någon av Springbanks utgåvor. I denna omgång så landar det 186 flaskor av Hazelburn 10YO hos Systembolaget så vill du knipa en pava så gäller det att agera snabbt. Priset kommet kommer att ligga på 676kr. Vill ni veta mer om detta underbara destilleri så kan ni läsa våra intervjuer med Frank MacHardy eller David Allen (klicka på namnen för länkning).

Hazelburn 10YO 46%.

Doft: En frisk och fräsch doft fylld av blommor, frukt och halm. Klara citrusdofter som även ger hintar av gröna äpplen och mogen persika. Det finns en stickig kryddighet i doften som tillsammans med en mintagtig ton sticker trevligt i snoken. Hazelburn är på många sätt en ren och krispig whisky och trots detta så har den massor av karaktär. Efter en stunds luftning så växer mer tropiska frukter fram och gifter med de tidigare dofterna. Det hela blir en ljuvlig kompott av frukt, blommor, honung och vanilj. Allt detta med en trevligt kryddig och gräsig ton som ibland kikar fram.

Smak: Startar med en nästan snäll kryddig ton. Honungen och frukten kommer snabbt fram och sprider sig i munnen till en smärre explosion. Vaniljen hakar snabbt på och det är nästan så att du har en fruktsallad bestående av äpplen, päron och persika. Ovanpå detta så har man pressat en citron och ringlat vaniljsås och honung. Eken finns hela tiden med som en ryggrad till de andra smakerna. Det är som att den övervakar de andra smakerna och är beredd att kliva fram om någonting går överstyr. I eftersmaken så ligger eken och pumpar hela tiden för att då få komma till tals lite mer än den gjort tidigare. Tillsammans med eken finns då kola, vanilj, honung och samma fruktkompott som tidigare, dock nu lite mer tillbakadragen. Frukten har tagit ett kliv tillbaka som för att lämna mer rum åt eken. Eftersmaken ligger som bomull kring smaklökarna.

Omdöme: Jag erkänner utan omsvep att jag här är lite opartisk då Hazelburn är lite av min älsklingswhisky. Jag har ett svagt hjärta för den och då allra helst bourbonlagrad som denna utgåva är. Då får destillatet lite mer eget spelrum och inga toner av eventuella vinfat kommer i vägen. Hazelburn är för mig en ulv i fårakläder. Trots att den är trippeldestillerad och helt orökig så har den massor av karaktär och här får den verkligen chansen att visa sina egna muskler. Hazelburn forsätter dock att överraska mig. Nu senast genom den 13-åriga Olorosolagringen som vi recenserade häromdagen. Trots sin rena krispiga ton så har den ändå kraft att klara vinfatet. Den är subtil men ändå karaktärsfull, lite som en stor hund i en liten kropp om ni förstår vad jag menar. Denna whisky kommer att passa perfekt en sen kväll i sommar att sippa på medans man njuter av en vacker solnedgång.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.