Longrow 13 YO South African Malbec Casks 51.3%

Longrow är namnet på den rökiga whisky som kokas hos Springbank i Campbeltown. Longrow är dubbeldestillerad till skillnad från Springbank som är destillerad 2,5ggr och Hazelburn är destillerad 3 ggr. Produktionen hos Springbank är fördelad så att 80% av det man kokar är Springbank, 10% Hazelburn och 10% Longrow.

Longrow Red 13YO South Arfrican Casks har tillbringat sina första 12 år i ex-bourbonfat för att sedan få en finish på 15 månader i first fill Malbec Barriques  från De Toren Private Cellar i Stellenbosch, Sydafrika. ABV ligger på 51.3% och totalt släpps 9000 flaskor. 642 st av dessa släpps via Systembolaget den 1 juni. Priset för er som lyckas knipa en flaska är 899kr. Happy hunting!

Longrow Red 13YO South African Malbec Casks 51.3%

Doft: En stor portion småstickiga kryddor retar snoken till en början. Det är salt, peppar och en askig och stickig rök. När det lägger sig så kikar en härligt vinös doft fram. Mustiga inlagda mörka bär blandat med salt läder och tobak tillsammans med en doft av jordkällare fylld med rovor. Det finns en färsk fruktighet i bakgrunden som kämpar för att komma fram. Det är dock kustsältan med sjögräs och den vinösa tonerna som spelar första fiol tillsammans med den glödande pyrande röken. En klart trevlig röksnok.

Smak: Startar med en redig kick. Svartpeppar, chilli och en ettrig pyrande rök bombarderar tungan och riktigt biter sig fast. Det gör verkligen inget om du ger denna ett par droppar vatten. De vinösa tonerna gifter sig perfekt med Longrows kryddiga pyrande röktoner. Frukten är mörk och mustigt övermogen. Vi snackar plommon, mörka druvor och faktiskt tycker jag mig känna lätta drag av aprikoser. Sältan ligger hela tiden på lur tillsammans med eken. De kikar båda fram med jämna mellanrum för att visa att de finns. Eftersmaken är ganska lång och innehåller lätta drag av ek, sälta, aromatisk kryddig rök tillsammans med drag av vinfaten. Yummie säger jag bara!

Omdöme: Longrow gillar verkligen vinfat. Alla släpp i serien Longrow Red som jag provat har jag gillat skarpt. Longrows lätt skitiga och karaktärsfulla rök passar vinfaten som handen i handsken. När de gifter sig så uppstår en ljuv musik och mina smaklökar dansar av lycka. Denna Longrow Red är såklart inget undantag. Den är helt enkelt svinbra och jag gratulerar på förhand er som lyckas knipa en pava då jag misstänker att de lär försvinna ganska fort.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

2 tankar på “Longrow 13 YO South African Malbec Casks 51.3%”

 1. Håller med om ovan, men tyckte eftersmaken var “extremt” lång…den bet sig fast ordentligt i gommen, på ett bra sätt. Och jösses vilken förvandling med vatten ???
  Blir lätt en flaska (om man har tur….)
  Tack för trevlig läsning i ett kärt ämne, keep it up!

  Svara
  • Tacka och bockar. Lycka till med jakten på en pava, de lär försvinna fort. Longrow Red tål vatten bra och blir då lite snällare. We will keep it up:) Sláinte!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.