Hazelburn 13YO Oloroso 47.1%

Hazelburn destilleras hos Springbank i Campbeltown. Under namnet Hazelburn så döljer sig en helt orökig sprit som destillerats tre gånger. Detta ger en kristallklar och nästan krispig sprit. Namnet Hazelburn kommer från vad som en gång i tiden var Campbeltowns största destilleri. Detta destilleri stängde dock 1925. Dock så lever namnet kvar tack vare Springbank.

Denna Hazelburn har tillbringat alla sina tretton år på first fill och refill Oloroso-fat. Den buteljerades i mars i år och 12000 flaskor släpptes varav 552 av dessa nådde Sverige. Tyvärr så är den redan slutsåld hos Systembolaget. Dock så kan ni säkert prova den hos Symposion på någon mässa framöver.

Hazelburn 13YO 47.1%.

Doft: Krispigt och friskt. Den mustiga tonen från Oloroson finns givetvis där. Russin, fikon, choklad och kaffe. Dock så hindrar detta inte att Hazelburns ljuva fruktighet från att finnas kvar. Gröna äpplen, gräs, halm och blommor. Det finns även exotiska frukter som tex ananas och mango närvarande. Tillsammans med alla dessa dofter så simmar det omkring mustiga toner från Oloroson. Vi snackar kanel, mustig mörk marmelad, dadlar och allt jag beskrev ovan. Tack vare att den är så välbalanserad och att inte Oloroson tagit över så är den inte så tung i doften som man kan förvänta sig. Lovely snok!

Smak: En pigg och frisk rackare. Ingen tung sherrybalja detta. Hazelburns destillat har inte dukat under av sherrylagringen. Frukten och kryddigheten lever och mår väl. De mustiga sherrytonerna finns givetvis också med i smakpaletten men de finns sida vid sida med Hazelburns friska fruktiga karaktär. Här får vi både en friskhet från destillatet och en mustighet från Olorosofatet. Friska gröna äpplen och sommarblommor sida vid sida med russin, fikonmarmelad, mörkrostat kaffe och mörk mustig choklad. I love it!

Omdöme: Jag blir så otroligt glad när jag provar denna Hazelburn. Jag var livrädd när jag först läste att denna skulle släppas. Inte kan väl Hazelburns friskhet och fruktiga trippeldestillerade destillat överleva 13 år i murriga mustiga sherryfat tänkte jag för mig själv. Ack så fel jag hade. Givetvis så vet de vad de sysslar med hos Sprinbank. Skulle så inte varit fallet så skulle denna pava givetvis aldrig släpts. Här har vi nu en whisky med både friskheten och frukten från Hazelburns underbara destillat OCH murrig söt mustighet från sherryfaten. Det bästa från två världar. Hur kunde jag tvivla på kompetensen hos Springbank? Förlåt mig, jag skäms. Givetvis så är detta en lysande whisky, som det mesta annat som släpps från denna juvel till destilleri i Campbeltown. Jag lovar, jag ska aldrig tvivla på er igen.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.