Glenmorangie Original 10 YO (40%)

Vi inledde vår Glenmorangie-vecka med en intervju med Dr Bill Lumsden igår (länk) och idag fortsätter vår djupdykning i destilleriet och deras olika utgåvor av subtil whisky.

Först ut för recension är destilleriets flaggskepp och ryggraden bland de olika utgåvorna. Det är en 10 årig single malt som mognat på både 1st och 2nd fill ex-bourbonfat från Missouri i USA.

Glenmorangie Original 10 YO är buteljerad på 40 % och kostar 415 kr via Systembolaget.

Glenmorangie Original 10 YO (40%)

Doft
Beppe: Gräs, blommor, vanilj och frukt. Citrus och hö. Det är nästan lite gräddig och krämig. Det är en ren och frisk doft med toner av hallon och äpplen. Doftar fräscht och friskt.

Kent: Grunden utgörs av en kraftig doft av citrus och vanilj. Ovanför finns en blommig doft som tenderar att övergå till lavendel och citronmeliss. Färska frukter och en svag ton av smörkola och mandel. Enkelt, rent och snyggt!

Smak
Beppe: Mycket gräs och vanilj. En lätt touch av vitpeppar. Det är fruktigt och blommigt. Delikata och subtila smaker. Detta är en ren och fräsch whisky utan minsta tendens till skitighet eller bråkighet.

Kent: Vaniljen är ännu mer påtaglig i smaken. Frukterna är färska och det är främst päron och röda äpplen som intar scenen. Sötmandel kliver in i slutet och ackompanjeras av en svag ton av smörkola. Eftersmaken är behagligt medellång och ebbar ut i apelsinsötma. Enkelt, rent och snyggt även i smaken!

Betyg
Beppe: Jag gillar det här. Det är en subtil smygande whisky som ger dig belöning om du ger den omsorg och tid. Det är bra, till och med riktigt bra för att vara en 10-åring. Betyg 7.0

Kent: Här pratar vi om en subtil, varsam, diskret, försynt, aktsam whisky. Dock är den inte osäker på något sätt. I all sin diplomatiska smakpalett finns en självsäkerhet som låter den ta plats. Jag gillar verkligen den sortens subtila elegans som Glenmorangie Original utstrålar och ger den 7.2 poäng!

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.