Glenmorangie Lasanta 12 YO (43%)

Whisky nr 2 som vi provar under vår Glenmorangie-vecka är från destilleriets ’Extra Matured’-serie, nämligen Glenmorangie Lasanta. Om du missade intervjun vi publicerade i måndags med Dr Bill Lumsden, som var innovatören när det gäller slutlagringar av whisky, hittar du den här.

Glenmorangie Lasanta är från samma ’Extra Matured’-serie som Quinta Ruban och Nectar d’Or (som vi kommer att recensera härnäst). Lasanta har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Lasanta slutligen har lagrats 2 år på Oloroso sherryfat. Detta gör den till ”sherry avslutad”, vilket betyder att det inte riktigt går att jämföra med Macallan eller Glendronach eller andra whiskysorter som helt (eller huvudsakligen) lagrats på ex – sherryfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured” att visa upp Glenmorangie whisky som en grund för andra smaker.

Glenmorangie är ju dessutom känd inom whiskykretsar för sin utomordentligt fina och rena new make som de tar fram i sina höga och hög-refluxande pot stills. Lasanta finns endast i en liten 350ml flaska, är buteljerad på 43% och kostar 239 kr på Systembolaget.

Glenmorangie Lasanta 12 YO (43%)

Doft
Beppe: Lim och gummi. Russin, torkade plommon och mandel. Det finns en lätt ekig doft. Efter en stunds luftning så öppnar den upp sig mer och avslöjar frukt, blommor och vanilj.

Kent: Finstämt och delikat doft. En gummiton gör sig påmind från sherryfatet. Russin och mandel är tydlig och det går nästan åt mandelmassa-hållet. Tycker mig även känna av syltiga körsbär. Glenmorangies husstil med vaniljen och blommigheten har lite svårt att komma fram, men finns där som en försiktig närvaro.

Smak
Beppe: En oljig konsistens. Nästan lite syrlig och torr. Russin, fikon och andra torkade frukter är tydlig. I eftersmaken kommer sötman fram och likaså en kryddig frukt och bärighet.

Kent: Syrlig, söt och fruktig. Nästan så jag tänker på sylt. Det finns en stickighet i smaken. Men jag kan tycka att det är en behaglig stickighet. Speciellt när sylten varierar mellan söt och syrlig samt när karamellerna mjukar upp smaken, och då blir det ganska behagligt. Kaffenyans runt en nötig kärna vandrar snabbt förbi. Medellång eftersmak avslutas med en viss bitterhet.

Betyg
Beppe: Jag gillar detta. Dock så tycker jag att sherryfaten kanske är lite för tunga för Glenmorangies delikata sprit. Sherrytonerna nästan kväver fruktigheten och blommigheten. Dock så har det inte skett ännu då denna har finishlagrats i två år på sherryfat. Jag tror dock att detta är gränsen. Betyg 6.9

Kent: Detta faller mig i smaken, det gör det, men jag kan hålla med dig Beppe i att det är precis på gränsen till att sherrytonerna dödar husstilen som man hittar i 10 åringen. Det är inte en whisky som sticker ut eller som får mig att jubla, men likväl får den mig att njuta och det är ju vad allt handlar om. Jag ger den också 6.9 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

1 tanke på “Glenmorangie Lasanta 12 YO (43%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.