The Glenlivet Founder’s Reserve (40%)

Vi fortsätter vår Glenlivet-vecka. Efter gårdagens intervju med Alan Winchester, Master Distiller på The Glenlivet, är det nu dags att prova och recensera den första utgåvan av whisky från detta berömda Speyside-destilleri. Länk till intervjun, hittar ni här.

The Glenlivet – Founder’s Reserve är en ny utgåva av whisky i The Glenlivets core range. Den är framtagen av Alan Winchester och är en hyllning till den stil av whisky som destilleriets grundare George Smith skapade. Största delen av whiskyn har lagrats på first fill ex-bourbonfat. Den är sedan buteljerad på 40% ABV och kostar 349 kr på Systembolaget.

The Glenlivet Founder’s Reserve (40%)

Doft
Kent: En frisk, levande och fruktig doft. En hel del frukter såsom gröna äpplen och päron. Mycket vanilj som tillsammans med honung direkt från en bikupa ger en härlig sötma. I bakgrunden finns aromer av apelsin och mandel, som inte är framträdande men ändå tydligt närvarande. Kokos tycker jag mig uppleva någonstans i bakgrunden.

Beppe: Söta sommarblommor doppade i honung. Det är sött, sockrigt men samtidigt fräscht. Apelsin och fudgekola finns också med i doftbilden och jag tycker mig även känna mint och gröna äpplen. Grönt te och kanske en hint av bergamotte susar förbi. Trevligt och fräscht.

Smak
Kent: I början är smaken precis lika fräsch och levande som doften gav sken av. En hel del syrliga äpplen och kokta päron. Fräscht och lätt. Sedan kommer sötman krypande och bär spår av vanilj och honung. Med tid i glaset utvecklas en kryddighet med spår av trä och kanel. Intressant att se utvecklingen där kryddigheten förvandlar smaken från söt till torr. Den relativt korta eftersmaken börjar på samma sätt sött med honung, vanilj och äpple för att sedan avslutas torrt med träiga influenser och viss kryddighet såsom ingefära.

Beppe: Honungen och de gröna äpplena kommer tydligt fram i smak. Blommorna i doften finns inte alls i smaken. Vanilj och frukt i sockerlag på plåtburk. Hela tiden så finns det en hint av ek i bakgrunden som strävar emot sötman på ett elegant sätt. Du märker det knappt förens på slutet då sötman helt plötsligt är utbytt mot en torrhet.

Betyg
Kent: Founders Reserve överraskar mig lite, då den är bättre än jag hade föreställt mig. Visst är det ett modigt och djärvt steg av Pernod Ricard att lämna åldersangivelse och kliva in i den diskutabla NAS världen. Jag kan förstå anledningen då man vill få fram en ”ingångswhisky” för att bredda sin portfölj. Denna skall absolut inte jämföras med 12 åringen, utan den bör bedömas efter vad den egentligen är. Jag tycker att den är en utmärkt ingångswhisky och jag tror, med den låga prislappen, att den kommer att bli en standardwhisky hos många. Jag ger den 6.2 i betyg.

Beppe: Founders Reserve är en instegswhisky och inget annat. Den bjuder inte på några större överraskningar eller komplexitet eller djup. Däremot så funkar den alldeles utmärkt till att bara ta en dram och lyssna på en bra skiva (läs Skeleton Tree av Nick Cave). Betyg: 6.0

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.