The Glenlivet 12 YO (40%)

Dagens recension är en whisky som faktiskt är på väg att fasas ut och som kommer att ersättas av NAS-aren vi provade igår, Founder´s Reserve. Det innebär att de som har 12 åringen som en favoritwhisky bör köpa på sig några innan det är försent.

The Glenlivet 12 YO är lagrad på ex-bourbonfat och är buteljerad på 40% ABV. Den kostar 399 kr på Systembolaget.

The Glenlivet 12 YO (40%)

Doft
Beppe: Frukt och vanilj. Det är otroligt snällt och tillrättalagt. Mycket äpplen och apelsin. Vaniljen och kolan är hack i häl. Det finns också toner av mer exotiska frukter såsom ananas och mango.

Kent: Gräs, hö och grönt äpple. En underton av socker och smör, ungefär som från en smörkaka. Finns även en del citrus och vanilj. Ingen doftexplosion men ändå subtilt och tillrättalagt.

Smak
Beppe: Gröna äpplen och ananas. Vanilj och fudgekola med inslag av honung. Det är snällt och subtilt. Det finns inget som sticker ut. Man kan ana en snäll pepprighet som lägger sig på tungan i eftersmaken. Det är även då som eken ger sig till känna och det hela utmynnar i en torrhet i eftersmaken.

Kent: Det är i grunden en ljus och lätt whisky som initialt släpper fram smak av vanilj, kryddor och farinsocker. En torrhet som påminner om bourbon finns i smaken ovanför citrustoner. Kanske är det blommigheten som jag upplever som för tankarna till bourbon. Försiktig smak av kanel. Eftersmaken inleds lite beskt, men övergår i en svag smak av citrus och ekplanka.

Betyg
Beppe: Det är snällt och tillrättalagt och faktiskt på gränsen till tråkigt måste jag säga. The Glenlivet 12 yo är snäll och det är nog därför som det faktiskt är en av världens mest populära maltwhiskys. För min del så tycker jag att den är ok. Den smakar på inget sätt dåligt men den är lite tråkig då det inte är något som sticker ut. Betyget blir: 6.2

Kent: Detta är en trevlig whisky där inget lämnas negativt, däremot finns inte heller några egentliga positiva överraskningar. Det känns som den är framtagen ”för massorna”. Samtidigt är det en delikat och balanserad whisky med blommor och citrus smaker. Att den faktiskt har ganska tama smaker gör den dessutom till en utmärkt ingångswhisky för nybörjare. Av mig får den 6.4 poäng då jag anser den aningen bättre än NAS:aren Founder´s Reserve.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.