The Glenlivet Nàdurra Oloroso (60,3%)

The Glenlivet-veckan fortsätter med att vi ger oss i kast med den fatstarka Nàdurra Oloroso, som tagit upp kampen med Glenfarclas 105 och Aberlour a’bunadh. Och som man gjord det! Nàdurra betyder “naturlig” på gaeliska, och den är ett fräscht och intressant alternativ på sherryfatslagrade whisky himlen.

The Glenlivet Nàdurra Oloroso är lagrad på 100% first fill spanska Oloroso-fat. Buteljerad på 60,3% ABV och inte kylfiltrerad. Den kostar 499 kr på Systembolaget.

The Glenlivet Nàdurra Oloroso (60,3%)

Doft
Beppe: Här snackar vi sherrylagrad whisky deluxe. Mörka mustiga torkade frukter och kanel. Choklad, kaffe och julkryddor med en liten hint av lakrits i bakgrunden. Det finns även en svag doft av gummi, tänk luften i en cykelslang som släpps ut. Allt detta tillsammans gör att det doftar lovande och intressant.

Kent: Oj, vilken sherrynäsa! Det osar pondus och hetta, kraft och vitalitet. Självklart finns de torkade frukterna där i denna sherrybomb, men denna innehåller så mycket mer. Där finns vaniljkola, en mängd heta kryddor, fuktig ek, russin och kryddad apelsinmarmelad. Riktigt bra doft!

Smak
Beppe: Den höga alkoholhalten gör att det finns en härlig kick i smakerna. Russin, apelsinmarmelad och torkade aprikoser. Kanel och mörk choklad med inslag av kaffe. Munkänslan är nästan lite krämig och syltig. En härlig kick av kryddor finns hela tiden närvarande. Eftersmaken går mot det torra och har hela tiden de torkade frukterna i släptåg.

Kent: Käftsmäll! Kryddigheterna bärs fram av den höga alkoholhalten och lämnar inga fångar. Efter att den första hettan från kanel och ingefära lagt sig kommer mörk choklad fram med mörk sirap över sig. Sedan blir det russinchoklad och apelsinmarmelad. Till slut transformeras smaken återigen mot torr kryddighet. Allt böljar fram och tillbaka och bidrar till en underbar resa. Eftersmaken är kanske den lilla svagheten, då den unga åldern visar sig. Den orkar inte bära de underbara sherrytonerna fullt ut, utan det blir en snällare blommigare och torrare ton.

Betyg
Beppe: Detta är en härlig sherrybomb som bör stå i varje whiskyälskares skåp. Det är inte fel att tillsätta lite vatten i denna då den har hög alkoholhalt. En ljuvlig sherrybomb i samma klass som Aberlour a’bunadh fast till ett bättre pris. Betyg: 7.0

Kent: Som älskare av sherryfatslagrad whisky jublar jag när jag får smaka denna. Sen att priset endast är 499 kr för en fatstark och 1st fill sherrylagring, gör bara upplevelsen ännu större. Pondus, hetta, kraft och vitalitet – av mig får den 7.2 poäng!

4 tankar på “The Glenlivet Nàdurra Oloroso (60,3%)”

 1. Även om jag personligen har tröttnat på “sherrybomber” så håller jag med om att denna är grymt prisvärd, och ganska likvärd AbAb och GF105 till ett makalöst pris för fatstark whirre.
  Jag har druckit ur ett par flaskor av dess föregångare, Nadurra 16 YO (innan den blev NAS i sin nuvarande skepnad), men jag kan inte minnas att 16 YO hade lika påtaglig sherry-profil.

  Svara
  • Hej Bubbert
   Intressanta kommentarer, och jag håller med dig om att Nàdurran (nuvarande) är väldigt nära både a’bunadh och 105:an. Kan faktiskt tycka att den till och med är aningen bättre än båda, men det är ju en fråga om olika batcher också. När det gäller den gamla 16yo Nadurran, har jag tyvärr inte fått möjlighet att prova den ännu, men intressant att du påpekar att sherryprofilen är annorlunda.
   /Kent

   Svara
 2. Jo. Visst kan denna whisky säkert spädas.
  Men det känns lite som att hälla vatten i tanken på en Camaro SS för att få ned vridmomentet.
  Drar man ner den till 43-46 så får den stryk i finess av många.
  Men otäjmd är den bland det häftigaste jag druckit för 519 kronor.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.