Glenfiddich IPA Experiment (43%)

Brian Kinsman – Glenfiddich eminente Master Blender har skapat en whisky slutlagrad på IPA-fat. Man gjorde det i samarbete med ett lokalt ölbryggeri från Speyside. Mr Kinsman kallar projektet Glenfiddich IPA Experiment och säger själv så här om det:

”Vi älskade den ovanliga idén om Glenfiddich IPA Experiment och började leka med olika smaker för att se vad vi kunde skapa. Glenfiddich’s första whisky lagrad på IPA-fat är ett bevis på att vi utmanar oss själva i att skapa något levande och ovanligt. Smaken kommer från noggrant utvald maltwhisky för att komplettera de humledoftande noterna”

Glenfiddich IPA Experiment finns tillgänglig på Systembolaget från och med nu på fredag, 20 januari. Den är buteljerad på 43% ABV och kommer kosta 651 kr. Artikelnummer är 20220-01 (länk).

Glenfiddich IPA Experiment (43%)

Doft
Beppe: Söt doft med mycket vanilj och kola. Mycket citrus och gröna äpplen och päron. Att dofta på denna ger mig känslan av att dofta på en frissig Brittisk cider. Tycker också att det finns drag av sommarblommor och gräs i doften. Det är mycket som händer i denna och det finns en härlig fräschet i doften.

Kent: En ganska försiktig doftbild med mycket honung och vanilj i grunden. Fruktigt och fräscht. Det finns en tydlig citruston som anger tonen tillsammans med grönt äpple och en hel del päron. En örtighet kommer i slutet och även viss ton av blommor. IPA:ns inflytande är väldigt försiktig och örtigheten som jag upplever doftmässigt drar åt humlehållet, men väldigt subtilt. En trevlig doftbild överlag.

Smak
Beppe: En underbar kryddig fruktighet är det första jag känner. Mycket äpplen, päron och citrus även i smaken. Tycker mig även känna en ekig besk kryddighet i bakgrunden. Svaga kaffetoner tycker jag mig känna. Eftersmaken är förvånansvärt lång tycker jag med tanke på att man lanserar denna som en NAS-whisky så jag misstänker att den innehåller en del ung whisky.

Kent: Det är en mjuk whisky med mycket sötma från vaniljen, lite som Glenfiddich brukar vara. Citrusen är även i smaken väldigt framträdande och ger en härlig balans till sötman. Frukterna finns självklart där, men i smaken känner man mer av IPA-fatens inverkan. Färsk humle och en mjuk örtighet ger en intressant smakbild. Eftersmaken går i sötmans tecken och är medellång med spår av kola och kaffetoner.

Betyg
Beppe: En klart rolig och intressant whisky som Brian Kinsman experimenterat fram. Jag kan tänka mig att en del ölnördar kommer att bli besviken på denna whisky då det inte är någon humlebomb, och tur är ju det. Jag tycker att det är en trevlig whisky som jag gärna dricker igen. Betyg: 6.8

Kent: En whisky som slutlagrats på IPA-fat, kan det vara något? Ja, det kan det verkligen vara. Nu ska man inte förvänta sig en kraftig humleton, det är trots allt en whisky vi pratar om, men på ett subtilt och njutbart sätt finns spåren av färsk, grön humle – framförallt i smaken. Jag gillar detta och ger den 6.7 poäng.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

Processen vid IPA Experiment

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.