The Macallan Edition No. 2 (48.2%)

I morgon den 20 januari lanseras en ny utgåva från Macallan. The Macallan Edition No. 2 på Systembolaget. En whisky som är tämligen unik i sitt slag då den tagits fram i ett nära samarbete med Master Blender Bob Dalgarno och bröderna Roca, som är kända via sin restaurang El Cellar de Can Roca som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa restaurang och som innehar tre stjärnor i Guide Michelin.

Bob Dalgarno säger så här om detta samarbete:

”Genom att samarbeta med Roca-bröderna har vi lyckats kombinera vår kunskap och expertis inom whisky med deras kulinariska expertis. Resultatet är en enastående single malt som, enligt mig, till och med överträffar förväntningarna”

I skapandet av Macallan Edition No. 2 har man valt sju noga utvalda fattyper, från fyra olika spanska bodegor. Den är sedan buteljerad på 48,2% ABV och kostar 902 kr på Systembolaget och har artikelnr 10709-01. Den har ingen åldersangivelse.

The Macallan Edition No. 2 (48.2%)

Doft
Beppe: En smörig doft med mycket övermogna och syltade frukter. En viss kryddighet med kanel och ingefära finns. Det finns även någonting fräscht i doften i form av gräs och citrus. Det finns ek i bakgrunden som mullrar härligt. Russin och kaffe finns också närvarande med hintar av choklad. Detta doftar mycket bra och lovar mycket.

Kent: Komplex och doftrikt. Det är en kryddig doftbild där ingefära och kanel lägger första tonen. Bakom kryddorna finns härliga fruktiga toner av apelsin, apelsinskal, gröna äpplen och persika. Syrlig citrus, aprikoser och russin, dränkta i vanilj ger en trevlig känsla över doftbilden. Det är så många olika dofter att man har svårt att plocka isär allt. Det är verkligen komplext, njutningsbart och otroligt intressant.

Smak
Beppe: Startar med en kryddexplosion. Efter det så kommer det härliga toner som skriker sherrylagring med en kryddig ekig kick. Kaffe och choklad. Russin, plommon och aprikos. Det finns även hintar av mer mogna frukter och en viss blommighet med inslag av citrus. Eftersmaken dryper av tostad ek och är näst intill syltig i munnen.

Kent: En varm het känsla slår först mot tunga och gom. Kryddigt och hett. Ingefära, peppar och ekkrydda slår med full kraft. Därefter kliver en söt sirap in och smeker bort hettan, vilket ger rum för sötare inslag från vanilj och honung. Allt ackompanjerat av choklad och en trevlig nötighet. Inte lika fruktig i smaken som doften lovade, men det finns spår av sherryfrukter och en känsla av unken jordkällare som är helt underbar. I den långa eftersmaken som är otroligt fyllig kliver de heta kryddorna fram igen och ramar på så sätt in hela upplevelsen.

Betyg
Beppe: Detta är utan tvekan det bästa jag smakat från Macallan på mycket länge. Här så visar de att de kan göra whisky av hög klass. Dock så blir jag lite irriterad på att de inta kan visa åldern på den. Varför inte? Visst det finns säkert ung whisky med i mixen men varför inte stå för det då? Allt jag kan säga är att detta är mycket bra. Betyg: 7.5

Kent: Macallan har här skapat en fullträff! Det är otroligt komplext och otroligt intressant. En smakrik whisky med ett härligt djup som håller dig i sitt grepp. Jag är otroligt imponerad av denna utgåva och ger den riktigt höga 7.7 poäng. Wow!

Provningsglas: Whiskysniffer korta ben från Dryckesglas

4 tankar på “The Macallan Edition No. 2 (48.2%)”

 1. Jag blir också irriterad på att de inte visar åldern. Det finns så mycket högklassig whisky där man anger ålder så jag har bestämt mig för att bara köpa sådan. Det är mitt sätt att protestera. Aldrig en NAS på min whiskyhylla!!!

  Svara
   • NAS-trenden skulle ju inte funka om vi konsumeter säger ifrån genom att inte köpa….. Om det bara stannar vid att vi är irriterade på det kanske det bara kommer att finnas NAS-Whisky i framtiden.
    Tänk om alla gjorde som Box istället, de är ju verkligen ett föredöme!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.