Glen Scotia Limited Edition 1992 (52,5%)

Glen Scotia är beläget i Campbeltown och grundat 1832. Ett destilleri som har haft ett nära samarbete med Springbank och som de nya ägarna Loch Lomond Group har investerat stora pengar i och bland annat skapat en ny core range för.

Nu har man buteljerat två begränsade utgåvor för den svenska marknaden. Limited Edition 1991 och Limited Edition 1992, som vi fått förmånen att prova. Den första recenserade vi igår. Vi intervjuade destilleri chef Iain Mc Allister för ett tag sedan, du är välkommen att läsa den artikeln, här.

Glen Scotia Limited Edition 1992 är buteljerad på fina 52,5% ABV och kommer kosta 1499 kr när den släpps via Webblansering på Systembolaget 27 oktober.

Glen Scotia Limited Edition 1992 (52,5%)

Doft
Beppe: Gräs, vanilj och kolafudge. Det finns även hintar av druvor och äpplen. Nybryggt kaffe och russin finns också i doftbilden. Det är fräscht och friskt med havssalt. Eken känns i bakgrunden och skänker det hela en respekt. Doftar bra och lovande.

Kent: Mycket smörkola och vanilj. Nyklippt gräs och honung. Efter en stunds luftning kommer de lite ruffigare och härliga dofterna av råtobak, jordkällare och mörkt kaffe. Ett härligt djup av mörka toner vars samspel med de söta dofterna är utmärkt. Samtidigt finns en lätt unken doft i bakgrunden som hela tiden är med, utan för den delen vara obehaglig. Mycket intressant!

Smak
Beppe: Gräs och blommor. Gröna äpplen och läder. I det här fallet en färsk lädersmak. Det finns också en tvålsmak som gränsar till parfym. Den har en maltig, nästan brödig känsla över sig. Tobak, nötter och mandel med hintar av mer torkade frukter. Eken finns hela tiden där men tar aldrig över. Detta gillasJ

Kent: Börjar ljust med gräsiga och fruktiga smaker för att sedan övergå in i en mörk gränd. En övergång till mörka bär, mörka frukter, mörk choklad och garvat läder. Hela tiden finns en smak av mandelnöt som gränsar till mandelmassa närvarande och bidrar till en söt känsla. Eftersmaken är tämligen lång och lämnar över till en respektgivande eksmak. Riktigt bra!!

Betyg
Beppe: Föredrar faktiskt denna framför 1991. Även om marginalerna är lövtunna. En ruff whisky från Campbeltown kan ju nästan aldrig bli fel. Den här godingen lanseras den 27 oktober på systembolaget och kommer att kosta 1499 kr. Betyget blir från mig: 8.0

Kent: Jag bara älskar de ruffiga tonerna i denna. En whisky som slår an en sträng hos mig som få whiskys gör; Springbank, Craigellachie och kanske Mortlach. Därför ger jag denna 8.1 poäng

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.