Glen Scotia Limited Edition 1991 (52,5%)

Glen Scotia är beläget i Campbeltown och grundat 1832. Ett destilleri som har haft ett nära samarbete med Springbank och som de nya ägarna Loch Lomond Group har investerat stora pengar i och bland annat skapat en ny core range för.

Nu har man buteljerat två begränsade utgåvor för den svenska marknaden. Limited Edition 1991 och Limited Edition 1992, som vi fått förmånen att prova. Den första recenserar vi idag och den andra kommer vi att recensera i morgon. Vi intervjuade destilleri chef Iain Mc Allister för ett tag sedan, du är välkommen att läsa den artikeln, här.

Glen Scotia Limited Edition 1991 är buteljerad på fina 52,5% ABV och kostade 1499 kr när den släpptes vis Webblansering på Systembolaget 22 september.

Glen Scotia Limited Edition 1991 (52,5%)

Doft
Beppe: Äpple och bränt kaffe. En tydlig havssälta av tång och sjögräs. Gräs, nötter, mandel och mossa. Kola och smöriga blommor och i bakgrunden finns det en härlig skitighet. Det finns även en klar doft av en respektingivande ek som mullrar.

Kent: En söt grundton. Doft från blött nyklippt gräs som är behaglig. Kaffe i form av Cappucino kliver fram som hastigast innan jordiga inslag gör sig påmind. Det är rötter och fuktig jordkällare. Sötman kommer framförallt från sött äpple, smörkola och mandelmassa. Efter en stunds luftning blir det mer blommigt ört-té som tar över och där bakom finns en fräsch läderton. Trevlig doft!

Smak
Beppe: Det hela startar med en käftsmäll. Pang och en intensiv pepprighet slår en på käften. Det bränner på ett härligt sätt. Den är besk och bitter, dock inte på ett oangenämt sätt. Den ruffa, skitiga, härliga Campbeltown stilen finns helt klart här. Det finns en hel del läder som ligger på gränsen till att vara blött och surt men den håller sig på rätt sida och blir aldrig oangenäm. Kola och exotiska frukter dansar elegant i bakgrunden.

Kent: Oj, vilken parfymig pepprighet som slår sig fram. Samtidigt finns en beskhet i bakgrunden som tenderar att bli aningen bitter. Beppes beskrivning av lädersmaken är ”spot on” – på gränsen men inte över den samma. Jag gillar den råa stilen och längtar tillbaka till vårt besök på destilleriet förra året. Härligt!

Betyg
Beppe: Det här är en trevlig och skitig käftsmäll från ett mycket trevligt destilleri. Med tanke på att det faktiskt är en whisky på 25 år så tycker jag att priset på 1499 kr är klart överkomligt. Tycker ni den är för dyr men ändå är sugen på att prova Glen Scotia så köper ni Double Cask:en eller 15-åringen som också finns på systembolaget. Betyget för denna goding blir: 7.9

Kent: Härlig dram till ett riktigt bra pris. 25 år på fat har verkligen gjort sitt. Det är djupt, tungt och alldeles underbart. Kanske inte fullt i balans, men man måste bara älska skitigheten. 7.8 poäng från mig.

1 tanke på “Glen Scotia Limited Edition 1991 (52,5%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.