Gammelstilla Isak Mackey (54.6%)

I oktober 2015 intervjuade vi det lilla destilleriet Gammelstilla och eldsjälen Per Ottnargård. Du hittar den intervjun HÄR. Nu har Gammelstilla släppt sin första whisky och vi på Whiskytower säger ett stort grattis till dem för det. Den första utgåvan från Gammelstilla heter Isak Mackey och har en ABV på 54.6%. Endast 800 flaskor släpptes till aktieägare. Isak Mackey har tillbringat sina första tre år på 200 L ex-bourbonfat. Sedan har man gjort en finish på fat av Svensk nyek i sex månader för att slutligen återföras i ex-bourbonfaten i två månader. Med andra ord så är whiskyn 3 år och 8 månader.

Vi har fått förmånen att inte bara prova Isak Mackey utan också Gammelstillas newmake, så först några ord om den.

En otroligt frisk och fruktig newmake med inte bara äpplen utan också en fräsch bärighet tillsammans med en trevlig maltsötma och drag av gröna druvor. Visst bränner de 72% på tungan och biter ifrån ordentligt men det är ändå behagligt. En riktigt, riktigt bra newmake. Slår många newmakes från Skottland på fingrarna och vi är mycket imponerade.

Gammelstilla Isak Mackey 54.6%.

Doft:
Beppe: En härlig vaniljig och kolatung fruktighet. Det bästa av bourbonfaten och nyeken har verkligen fastnat i doften. Tänk er en granskog strax efter en regnskur. De friska härliga skogsdofterna som kommer fram då. Den känslan får jag när jag doftar på denna whisky. Vanilj och kolafudge med en härlig kryddighet från nyeken som nästan drar åt kaffehållet och kanske ett uns kardemumma. Den härliga fruktigheten från newmaken har inte gått vilse i nyeken utan finns där som sig bör med toner av äpple och päron. Riktigt trevlig doft.

Kent: Inbjudande doftbild där fruktigheten för ett alldeles utmärkt samspel med bourbonfatens vanilj och smörkola nyanser. Tillsammans blir det en fin grunddoft som trots hög alkoholhalt inte upplevs spritigt, utan snarare mjukt och inbjudande. En trevlig kryddighet finns där tydligt men samtidigt integrerat. Både röda äpplen och gröna päron bidrar till fräschören. Subtil nyans av röda bär finns i ett ljust lager tillsammans med blommig örtighet. Intressant att först prova råspriten och sedan upptäcka aromerna även i whiskyn utan att det upplevs som spritigt och omoget. Måste påpeka att det är imponerande av Gammelstilla att få en så pass sammanhängande whisky med så kort lagringstid. Det här doftar riktigt bra!

Smak:
Beppe: En skön kryddighet innan vaniljen och honungen tillsammans med kolasåsen väller fram och släcker attacken från kryddorna. Kaffetonerna och kardemumman från nyeken kikar fram och retar smaklökarna underbart. Efter ett tags luftning så kommer nästan salmiakliknande toner fram tillsammans med kaffetonerna. Det är en whisky som vinner på luftning (som ungwhisky ofta gör) och gärna lite vatten för att dra fram frukten något mer. Riktigt jävla bra Gammelstilla!

Kent: Det jag möts först av är attacken från den höga alkoholhalten som ger ett rejält pepprigt intryck. När första hettan lagt sig kliver en annan sorts kryddighet in i bilden och som för tankarna till sötstark spiskummin och kardemumma. Fruktigheten är inte så påtaglig som jag förväntat mig efter att doftat på den, men de finns där i en subtilare nivå. Vaniljen och smörkolan är desto tydligare och även de bidrar till den söta grundtonen. I eftersmaken kommer så lite djupare och ruffigare toner fram med anis, kaffebönor och läder i spetsen. Eftersmaken bärs fram av kryddigheten och lämnar en varm och skön känsla kvar i munnen en bra stund. Härligt!

Omdöme:
Beppe: Jag är riktigt imponerad av Gammelstilla. En grymt bra newmake och en riktigt grym första buteljering. Det är bara att buga, bocka och gratulera. Whiskysverige går från klarhet till klarhet och här har vi ytterligare en stjärna på den svenska whiskykartan som definitivt kommer att släppa grymma utgåvor framöver. Riktigt, riktigt bra första buteljering från Gammelstilla.

Kent: Per Ottnargård och hans kollegor har med sin första buteljering visat att de menar allvar med sin whisky. I utgåvan Isak Mackey har de en alldeles utmärkt whisky som trots unga år visar att man i lilla Torsåker vet man vad man gör. Isak Mackey är en imponerande debut-whisky och jag ser fram emot kommande släpp från destilleriet. Bra jobbat!

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.