Sherry Darling Peated (58%)

Sherry Darling Peated är den tredje och sista i serien “Sherry Darling” från Bergslagens Independent Bottler. Denna whisky har lagrats fem år på ex-sherryfat. Vilken typ av sherry faten innehållit är inte bekräftat men enligt Bergslagens independent bottler så rör det sig troligtvis om Oloroso. Whiskyn i Sherry Darling kokades hos avsomnade Grythyttan och i denna rökiga Sherry Darling så rör det sig om Grythyttans rökiga recept som sägs legat på 50ppm. Med andra ord rejält rökig.

Sherry Darling Peated har en ABV på 58% och kostar via systembolaget 995kr.

Alla tre Sherry Darling. Peated är längst till höger.

Doft: Röken känns tydligt men till min glädje så blandas den ut med kraftiga toner av espresso, lakrits och mörk choklad. Tobak och läder kikar också fram tillsammans med apelsin, kanel och ingefära. En relativt söt och smörig lätt bränd ton av kola tycker jag mig känna. Det är en murrig doft med en relativt kompakt rök som är ganska så metallisk och glödande i sin karaktär. I bakgrunden så känner man att det är ändå eken som härskar här, det är eken som har sista ordet.

Smak: Startar med en attack av kryddor. Det är peppar och chilli i en vild blandning, även eken är inblandad på ett hörn. När kryddorna lugnat ner sig så kikar röken fram och är ganska så aromatisk och glödande. Jag gissar att röken har hart en ganska så intensiv kamp med dessa ex-sherryfat och faktiskt så har röken överlevt relativt bra ändå, för den är ganska så pigg. Lakrits, apelsin och mörkrostat starkt kaffe tillsammans med kakao. Russin, fikon och dadlar finns med på ett hörn och kikar ibland fram ur rökdimman. Eken breder ut sin makt i eftersmaken och sätter ett stort avtryck.

Omdöme: Ännu en trevlig utgåva från Bergslagens Independent Bottler. Röksprit på sherryfat är sällan fel då sherryfatet äter opp den värsta röken. Av de tre utgåvorna i sherry darling serien så är den första min personliga favorit. Alla tre är dock bra utgåvor och Bergslagen har sannerligen gjort en kulturgärning som räddat spriten. För det så ska de ha all heder. Det ska bli kul att se vad som kommer härnäst? Får jag önska så önskar jag en orökig utgåva lagrad på ex-bourbonfat:)

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.