Gammelstilla – Det personliga destilleriet

Vi har denna vecka fått förmånen att intervjua Per Ottnargård som är en av eldsjälarna bakom Gammelstilla Destilleri (klicka för att länkas vidare). Passa på att lära känna ett av de nyaste destillerierna i Sverige och läs bland annat om deras speciella pot stills. I slutet av intervjun finns information om utlottning av två glas från destilleriet.

Gammelstilla_PerOttnargard
Per Ottnargård

Presentera dig själv och din befattning?
Mitt namn är Per Ottnargård och min befattning i Gammelstilla Whisky AB är styrelseledamot, allt i allo och det är nog jag som använt pannorna mest. Jag har just blivit pensionär från lärarjobbet på Fordons och Transportprogrammet på Bessemerskolan i Sandviken, så nu kommer det att finnas mer tid för att göra whisky.

Hur väcktes ditt intresse av whisky?
Mitt intresse för whisky började på ”riktigt” när en granne bjöd hem mig för att ”hjälpa” till att dricka ur några slattar. Drack whisky tidigare också men då var det stora klunkar och utan vatten så det var lite ”karligt”.

När och hur grundades destilleriet?
Gammelstilla Whisky AB grundades 2005 av 10 personer. Vi letade efter en idealisk plats och vi fann Gammelstilla, som fungerade utmärkt både som plats och namn för whisky.  När idén om att producera whisky i Gammelstilla tog fart tänkte vi oss att vara i det vackra tegelmagasin som ligger vid stranden på ”Nedre Dammen”. Men det visade det sig att det hade använts till betning av utsäde, varför golven innehåller kvicksilver. Saneringen skulle inte vara några problem – däremot kostnaderna! Då stannade allt av för en period, men drömmen om en egen whisky var stark. Vi letade vidare i Gammelstilla och fann då ett annat magasin, Vita Magasinet och planerna kunde ta ny fart.

Gammelstilla_VitaMagasinet
Vita Magasinet

Från de 10 första aktieägarna så är vi idag ca 340 st aktieägare. Vi är 8 st i styrelse och en VD som jobbar aktivt. Till det har vi ytterligare att antal aktieägare som engagerar sig och hjälper till vid behov. Vi har också mycket god hjälp och stöd av de bofasta i byn och även Lena Holmstedt som driver Caféet i Gammelstilla.

Sakta men säkert har vi byggt upp bolaget och införskaffat den utrustning som vi behöver för att kunna producera whisky. Pannorna har en volym på 600 liter på mäskpannan och 300 liter på spritpannan. Till att börja med siktar vi på att komma upp i en tillverkning om 3 000 liter sprit per år, som lagras på 30 till 200-liters fat. Vi riktar in oss, till en början, på en orökt whisky för att få fram smaktonerna. Senare kan det bli aktuellt med både rökigare och fruktigare varianter.

Destilleriet invigdes 2012-04-28 av landshövding Barbro Holmgren. Vi hade till det datumet producerat vår första råsprit. Vi har sedan dess testat oss fram och har nu den process vi har tänkt oss för pilotproduktion. Vi har i dagsläget lagt ca 8000 liter på lagring i olika fat. 1 november 2015 fyller vårt äldsta destillat 3 år så då har vi WHISKY. Vi säljer också 30-literfat till privatpersoner.

Vad det är som gör er whisky speciell?
Det som är mest speciellt så är det våra pannor. Alla andra svenska destillerier köpte sina kopparpannor i Skottland, men vi på Gammelstilla åkte bara 25 kilometer, till Bäckströms Mekaniska i Hofors. Genom årens lopp har Bäckströms fått de mest skiftande uppdrag och har jobbat mycket med kopparplåt, men detta var det mest udda hittills. Våra pannor måste specialkonstrueras, annars skulle de aldrig komma in genom destilleriets små dörrar, och då var det enklare att ta hjälp på nära håll. Man kan ju kanske tycka att det hade varit enklare att göra större dörrhål, men eftersom ”Vita magasinet” är ett slaggstenshus från 1700-talet så måste det behålla sitt ursprungliga utseende. I vita magasinet inryms nu hela produktionsanläggningen med maltkvarn, mäskkar, jäskar, kopparpannor och lager för ekfaten.

Hisilicon K3
Pannor

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Väldigt svårt att säga någon favorit, ibland rökigt ibland orökt, bourbon eller vinlagrat beror på tillfället, men två av de godaste jag provat än så länge är Port Ellen annual release 10 och Yamazaki Sherrycask.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Personligen tror jag att Svensk whisky kommer att stiga i aktning mer och mer. Vi ligger ju några hundra år efter Skottarna men redan efter 10 år från den första Svenska whiskyn så finns nu vad jag vet elva stycken som destillerar kornsprit i Sverige och vissa av de buteljeringarna jag smakat är fantastiskt bra.

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Om fick önska skulle jag ha gärna ha jobbat på Port Ellen, men det går ju inte så kanske Springbank då.

Vilket ögonblick i din karriär inom whisky är du mest stolt över?
När jag hade en blindprovning med 16-årig Mortlach Glencadam 10, Springbank 10 och Gammelstilla 15 månader lagrat på femliterfat och hälften av de som provade hade vår sprit som nummer ett.

Ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
Eftersom vi inte har någon whisky ännu så får vi avvakta med detta.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Vi har ny mäsk och jäsutrustning på väg in, så vi kommer att kunna öka produktionen. Vi säljer våra privatfat och fyller så många fat som möjligt åt oss själva så att vi småningom ska kunna få ut någonting på Systembolaget. Vårt första lilla lager är full och nytt lager är i princip färdigt för att börja fyllas på.

Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Drick på ditt vis, men var öppen för att prova något nytt.
Drick whisky varsamt, spill inte.

Gammelstilla_GlasVill du vinna två glas från Gammelstilla?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Gammelstilla ställer upp med två glas i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare.

Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida gilla, dela samt kommentera inlägget med ordet “Gammelstilla” (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

5 tankar på “Gammelstilla – Det personliga destilleriet”

  1. In a Still from Gammelstilla Will a Fabolous Whisky be born ! Slainte’ Uisgy Beatha !
    Please me and sens me Two Glasses !

    Svara
  2. Hej jag vill bli aktieägare hos er hur fungerar det, har vart på besök och provsmakade och gillade smak och miljö

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.