English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale (58.7%)

Tack vare Clydesdale fick vi möjlighet att prova whisky från Englands första single malt destilleri – The English Whisky Co. I november 2006 kom de första dropparna ur pannorna. Ett litet och spännande destilleri där man fyller ca 13 fat i veckan.

I måndags publicerade vi vår recension på English Whisky, Sassicaia Cask Selected by Clydesdale (57.1%). Idag provar vi en annan av de whisky som Clydesdale ligger bakom från samma destilleri.

English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale är en rökig whisky som buteljerats på 58,7%. Den kostar även den 939 kr via Systembolaget. Destillerad 2007 och buteljerad 2016 och är alltså 8 år gammal. Vill du veta mer om denna buteljering, rekommenderar vi Clydesdales utmärkta hemsida.

Tack Clydesdale för varuprovet!

English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale (58.7%)

Doft
Beppe: En söt rökighet. Efter ett tag så är det någon slags söt/besk rökighet. Saltlakrits och gräs. Efter ett tags luftande tycker jag att mer doften av bränt hö kommer fram. Det finns helt klart en blommighet bakom de vinösa tonerna. Det finns även drag av lite parfym. Luktar lovande.

Kent: En söt härlig doft. Rökigheten är påtaglig men ändå behaglig. De söta vinösa tonerna är underbara tillsammans med vaniljen och honungen. En maltig grundton ligger i bakgrunden. Lakrits och nyklippt gräs finns som en försiktig nyans. Nice!

Smak
Beppe: Sötbeska vinösa toner med en käftsmäll bestående av rök och peppar. Det riktigt biter sig fast men går snabbt över. Sötlakrits med ett uns mörk choklad. Blommigheten kommer fram när bitigheten har lagt sig. Gräs och blommor. Finns nog ett uns vanilj med i leken. Röken lägger sig relativt fort och släpper fram de andra smakerna på ett underbart sätt. I like it.

Kent: Fyllig känsla med en viss kaxighet. Kryddigare i smak än i doft, vilket bidrar till en torrare munkänsla än jag förväntade mig. Ingefära och kanel bidrar till en rå och rivig karaktär. De vinösa tonerna smeker därefter din tunga och ger smaken ett sötare inslag. I eftersmaken är återigen kryddorna som tar överhanden och lämnar dig med en svag rök.

Betyg
Beppe: Det här är den andra whiskyn jag provar från English whisky. Lika glatt överraskad vart jag av denna. Det är hög klass, inget snack om den saken. Jag gillar att röken inte står i vägen för andra smaker. Det biter tag i dig direkt för att sedan dra sig undan och släpper fram blommigheten och de övriga smakerna. Betyg 6.9

Kent: Måste erkänna att jag gillar detta! English Whisky är på riktigt och skapar alldeles utmärkt whisky. Som jag sa när vi testade den whisky som lagrats på Sassicaia fat, kommer jag att fortsätta hålla ögonen på detta engelska destilleri. 7.1 poäng från Thornet.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.