English Whisky, Sassicaia Cask Selected by Clydesdale (57.1%)

Tack vare Clydesdale (länk) fick vi möjlighet att prova whisky från Englands första single malt destilleri – The English Whisky Co. I november 2006 kom de första dropparna ur pannorna. Ett litet och spännande destilleri där man fyller ca 13 fat i veckan.

Idag publicerar vi våra recensioner från ett speciellt fat som Clydesdale köpte av destilleriet. Det är en whisky som lagrats på Sassicaia vinfat i nästan 8 år. Den är buteljerad på 57,1% och kostar 939 kr via Systembolaget. Vill ni veta mer om denna buteljering rekommenderar vi Clydesdales hemsida (länk här).

Tack Clydesdale för varuprovet!

English Whisky, Sassicaia Cask Selected by Clydesdale 57.1%

Doft
Beppe: En underbar doft av plommon och dadlar. Det är söta dofter och det känns direkt att den är en annorlunda lagring vi snackar om. Nötter och fikon känner jag, fruktigheten är mera åt jästa frukter. Det finns en hint av någon slags kåda tycker jag och jag får även känslan av instängd jordkällare. Det doftar hög klass på denna relativt unga whisky.

Kent: Härlig söt doft. Blommigt och nötigt i grunden. Rosor och mandelnöt. Sötman består av en doft av smörkola och en söt ekdoft. Finns även spår av sherrytoner såsom saftiga plommon och dadlar. Trevlig doft!

Smak
Beppe: Smaken gör en inte besviken heller. Efter en första attack på grund av den höga alkoholstyrkan så känner jag söta toner av honung med en ganska stor ton av nötter. Man känner den vinösa tonerna men även en vaniljighet. Eken känns i eftersmaken. Tycker även att det finns en viss gräsighet i eftersmaken.

Kent: Sött, oljigt och kryddigt. En ekighet finns som grundmatta. Sherryinfluenserna av russin och dadlar skapar ett djup tillsammans med mandel och mörk choklad. I slutet tar kanel och kakao över och i eftersmaken är det nötigheten och kryddorna som stannar kvar. Härlig smakbild.

Betyg
Beppe: Grymt kul att få prova den här nya bekantskapen för mig. Det här är den första whiskyn jag provar från English whisky. Det var en angenäm upplevelse. Det känns att de kan koka bra whisky där. Med ett par års lagring till så tror jag att vi kan vänta oss stordåd från English whisky. Betyg: 7.0

Kent: En trevlig överraskning! Det här är inte dumt. Min nyfikenhet på English Whisky är väckt och jag kommer absolut att utforska detta destilleri mera. 7.3 välförtjänta poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “English Whisky, Sassicaia Cask Selected by Clydesdale (57.1%)”

  1. Sassicaia är ju inte vilket vin som helst så det här är lite spännande tycker jag…. Benromach har ju också nyligen släppt en Sassiacaia-lagrad whisky, har ni provat den?

    Svara
    • Nej jag har inte provat Benromach lagrad på sassiciafat. Låter klart intressant. Jag vart klart imponerad av den sassicialagrade från English whisky.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.