Whiskyprojektet i Arboga fortsätter

I augusti i fjol intervjuade vi Oskar Bruno (länk till den intervjun) som leder uppbyggnaden av det nya whiskydestilleriet i Arboga och som kommer att ha rollen som destillerichef.

Nu är vi väldigt intresserade att höra hur det går med detta spännande projekt. Vi kontaktade därför Oskar återigen för att höra hur situationen är och hur projektet fortskrider.

Oskar Bruno

Hur går det med byggandet av destilleriet i Arboga?
Byggnationen går framåt. Vi har idag tagit emot mäskningsutrustningen från Tyskland, samt kopparpannorna från Italien. Vi kommer under de närmsta veckorna ta emot resterande mängd rostfria tankar sam behövliga värmeväxlare för att få produktionen att fungera på ett effektivt sätt. Byggnaden förbereds för att fungera som både produktionslokal, lager, labb, buteljering och kontor. Allt under samma tak.

Hur ser tidsplanen ut? När räknar ni med att de första dropparna kommer?
I och med att utrustningen och de vitala delarna är på plats, så räknar vi med att ha allt installerat och klart för drifttagning nu till hösten. I och med att vår anläggning tar sin energi från fjärrvärmenätet, så kan en produktionsstart ske tidigast i september, när fjärrvärmeproduktionen är i drift.

När vi intervjuade dig sist så berättade du att ni skulle ha två pannpar. Är det fortfarande planen?
Det stämmer. Vi har två pannpar (mäskpanna och spritpanna), som är designade på helt olika sätt. Det ena paret har små korta tjocka halsar, med en nedåtlutande arm mot kondensrören. Det andra paret har höga halsar, med ökad reflux, samt uppåtlutande arm mot kondensrören. Dessa pannpar jobbar i varsin separat produktionslinje, så vi får ut två skilda destillat vid varje produktionstillfälle. Det intressanta är att pannorna matas med samma mäsk, som producerats i vårt högteknologiska tyska bryggverk. Det gör att vi kan lyfta fram olika karaktärer från en och samma råvara. Exempelvis om malten är medelrökig, så erhålls ett lätt rökt destillat ur högrefluxpannorna och ett rökigare ur lågrefluxpannorna. Det gör att vi får ut en större bredd av whisky på våra lager, från en och samma råvara. 
Detta har varit ett huvudspår från starten av projektet, att jobba med produktionsbredd och flexibilitet. Idag finns pannorna på plats i Arboga, väntandes på produktionsstart!

Kommer ni att ha en husstil på er whisky?
Ja det kommer vi ha. Vår ambition är att finnas tillgängliga på alla systembolag i Sverige, och vi har en produktionskapacitet som klarar av det, samt även export om så önskas.
I och med att vi har en så pass stor produktionsbredd med vår anläggning, så kommer vi kunna producera en husstil vi bedömer vara intressant för marknaden. 

Du antydde i vår intervju något om att det eventuellt kan bli fråga om att producera andra destillat än single malt. Något nytt där?
Vi har planer på att producera annat än bara single malt, men vi har inte gått ut med vad ännu. Det vi kan avslöja är att vår planerade produktion är 50.000 liter om året. Det är anpassat efter vad vi har för avsikt att sälja på den svenska marknaden. Anläggningen kan däremot utan ytterligare investeringar producera upp till 130.000  liter per år, och väljer vi att installera ytterligare jäskar kan vi nå maxkapaciteten på 450.000 liter.
Vi kommer således ha utrymme för att producera betydligt större mängd än vad vi planerar från start, samt annat än bara single malt, vilket vi tycker är intressant (siffrorna ovan är uttryckta i LPA, vilket står för Liters pure alcohol, vilket kan översättas till liter 100%-ig sprit).

Slutligen: Något annat du kan avslöja om Arboga destilleri?
Företaget har bytt namn till Agitator Whiskymakare AB, och Agitator är nu varumärket vi jobbar med. 
Whiskytillverkning är en mycket konservativ bransch, som inte ändrats nämnvärt under de senaste decennierna. Vi har valt att gå en annan väg där inovation, nytänk och kvalitetsfokus har fått vara ledorden. Det vi vill skapa är en karaktärsfull, spännande whisky, som utmanar traditionerna. 
 Vi bygger idag ett destilleri som kommer bli världsunikt gällande produktionsmetoder, som hämtar sin inspiration från traditionell utrustning men väljer att implementera de senaste teknologierna inom destillering, mäskning och energiåtervinning. Det har varit en mödosam resa att ta oss dit vi är idag, men vi vet att vårt arbete kommer ändra synen på hur whisky tillverkas! 

För mig som blivande destillerichef så är det extremt roligt och intressant att få driftsätta ett destilleri som är skräddarsytt efter min erfarenhet, kunskap och passion. Tillsammans med mina underbara kollegor som hjälpt till med utformningen av Agitator, så är jag säker på att det kommer bli succé.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.