E.H. Taylor, jr. Small Batch (50%)

All whisky under märket E.H. Taylor är vad man kallar “bottled in bond (BIB)”, vilket också tydligt framgår på etiketten. Vad betyder då detta frågar ni er? Det betyder att whiskyn måste vara destillerad under en säsong (jan-jun, jul-dec). Av en destillatör och på ett enda destilleri. Whiskyn måste ha lagrats i ett skyddat lagerhus under statens översyn under minst fyra år och måste buteljeras på minst 100 (U.S.) proof (50%ABV). På flaskans etikett så måste det framgå vart destillering och buteljering skett. För att kallas bonded måste det här skett i USA. I fallet med E.H. Taylor sker ju allt detta på destilleriet Buffalo Trace under master distiller Harlen Wheatley som vi tidigare intervjuat.

E.H. Taylor Small Batch (50%)

Doft
Beppe: Söta kryddiga blommor. Vanilj, kola och ek finns närvarande. Citrus, lakrits och svaga toner av kaffe. Det är en ganska så potent doft då alkoholhalten är något högre än vanligt. Efter en stunds luftande så lugnar den ner sig en aning och blommor, honung, frukt och vanilj öppnar sig ännu mera. Riktigt trevlig snok på denna.

Kent: Kryddigt och alkoholstark inledning. Kola, vanilj och en doft som påminner om nybakt bröd. En trevlig nyans av lakrits och russin finns som fungerar otroligt bra ihop. Doften av alkohol är mer framträdande än jag förväntat mig, nästan så att den upplevs överdriven. Med tid i glaset tycker jag mig känna att alkoholdoften avtar och ger mer plats för övriga dofter.

Smak
Beppe: En attack av peppar, söt honung och kraftigt söta blommor. Nästan på gränsen till en parfymighet. Kolafudge och russin men även lätt övermogen banan och persika. Eftersmaken är lång och består av kola och en härlig ekighet. Söt till en början och ett torrt avslut.

Kent: Den kryddiga delen anslår första tonen och nästan bedövar smaklökarna. Även i smaken är alkoholinslaget påtagligt och tyvärr lite för framträdande för min smak. Russin och lätt kolad ek ger ett trevligt djup. Mer blommig i smak än i doft. Överlag är den inte alltför komplicerad men har en trevlig och intensiv smakbild. Eftersmaken inleds med smak av vanilj, ljus tobak, läder och vitpeppar. Dessa toner avtar sedan för att övergå till smak av torkad aprikos och viss ekighet.

Betyg
Beppe: Ljuvlig bourbon i den högre skolan. Balansen mellan sötman och eken är perfekt. Ser ni denna på en hylla i någon bar så rekommenderar jag starkt att ni provar den. Betyg: 7.0

Kent: E.H. Taylor fortsätter att överraska mig. Precis som gårdagens rye är det kryddstarkt och utmanande. Denna är dock enklare i både doft och smak och alkoholtonen stör en aning. Av mig får den 6.8 poäng.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

1 tanke på “E.H. Taylor, jr. Small Batch (50%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.