E.H. Taylor, Jr. Straight Rye (50%)

E.H. Taylor destilleras hos Buffalo Trace distillery. Under märket E.H. Taylor släpps det både bourbon, rye och olika limiterade släpp. Gemensamt för alla släpp under märket E.H. Taylor är att de buteljeras alltid på 50% ABV och att de har lagrats i Warehouse C hos Buffalo Trace. Vi kommer denna vecka att prova tre olika E.H. Taylor. Vi har tidigare intervjuat master distiller Harlen Wheatley som ligger bakom alla utgåvor från Buffalo Trace.

Tyvärr så finns det inte någon utgåva av E.H. Taylor att köpa via Systembolaget i Sverige men det kommer in ett par flaskor varje år som går till restauranger. Så håll ögonen öppna när ni besöker en restaurang eller krog med ett bra utbud för det finns en chans att det kan stå en flaska E.H. Taylor där.

E.H. Taylor Straight Rye 50%

Doft:
Beppe: Svartpeppar och blommor. Det är en doft som är kraftig och rivig. Eken finns tydligt på plats. Vanilj och kola finns där men inte lika tydligt. Apelsin och en violaktig ton finner jag och även mint och parfym finns där. Mycket lovande doft.

Kent: Oj, det händer mycket här. Kryddighet som möter sötma och på ett fantastiskt sätt kompletterar varandra. Tobak och mörka hallon, kardemumma och kola, dill och smörkola är några av exemplen där kryddor möter sötma. Kryddigheten tar kommandot utan att för den skull dominera, vilket gör att söta dofter får improvisera fritt och ges utrymme.

Smak:
Beppe: En rejäl attack av kryddor som riktigt bombarderar tunga och gom. Peppar och chili. Under kryddorna ligget en eukalyptusaktig svalkande ton. Eken, den ljuvliga eken som i doften tycktes vara nästan överväldigande är inte det i smaken. Vaniljen och fudgekolan ligger hela tiden på lur att hoppa fram och gör det i perfekt balans med övriga smaker. En lång eftersmak som drar mot det torra avslutet och hela tiden med eken mullrande utan att på något sätt ta över.

Kent: Först kommer ett pepprigt bett som faktiskt ökar allteftersom i inledningen. Ett intressant samspel mellan kraftig tobak och vita pepparkorn finns där. Samtidigt finns en grund av kola och blandade bär som kryddigheten skär igenom. En lång eftersmak som börjar med smak av kardemumma för att sedan blekna bort i en kvardröjande vitpepparsmak och ekigt muller. Oj!

Betyg:
Beppe: En smått magiskt bra rye detta måste jag säga. Jag sitter mest och fnittrar lyckligt när jag njuter av den och är mäkta imponerad av hur de lyckats så perfekt med att balansera smakerna. Det är en ljuvlig rye med en härlig kryddighet. I´m loving it! Betyg: 7.7

Kent: En rye whiskey som verkligen gör avtryck. Det är en otroligt kraftig whiskey som ger stora dofter/smaker utan att någon del dominerar blandningen och kväver de subtilare nyanserna. För att försöka hitta en liknelse får det mig att tänka på indisk mat där allt börjar tufft och kryddigt för att sedan låta de subtilare smakerna skina igenom. Denna rye whiskey är som att sitta med en spinnande tiger i knät… Betyget blir 7.6 poäng

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.