E.H. Taylor, jr. Single Barrel (50%)

Då har vi kommit fram till den tredje och sista utgåvan av E.H. Taylor denna vecka. Det är en single barrel som liksom de andra två är “bottled in bond”. Vad det betyder kan ni läsa om i recensionen av E.H. Taylor small batch. E.H. Taylor destilleras hos Buffalo Trace och vill ni läsa en intervju med master distiller Harlen Wheatly så klickar ni här.

E.H. Taylor Single Barrel 50%

Doft
Kent: En underlig kopparliknande doft möter mig först. Sedan kliver en örtighet fram med mycket blommor. Vanilj i botten och kolat trä. I jämförelse med ”small batch” som vi provade i tisdags är denna fylligare med mindre alkoholnyans vilket känns befriande. I övrigt är de tämligen lika doftmässigt.

Beppe: Blommig och söt. Vanilj och söt fudgekola. Eken är märkligt snäll i doften. Apelsin och citrusdofter kommer fram med besked efter en stunds luftning och då kommer också blommorna fram ännu mer. Halm och gräs finns också närvarande. En gummiliknande doft tycker jag mig känna svagt i bakgrunden. Vet inte varför men jag kommer att tänka på Ahlgrens bilar. En klart spännande och trevlig doft.

Smak
Kent: Smörig mun med en trevlig nyans av lakrits. Citrus och vanilj toppad med plommon. Tycker mig uppleva denna mer rund och balanserad i smaken, och utan den tuffa alkoholsmaken jag kände i ”small batch”. Dessutom är citrusinslaget mer markant i denna. Eftersmaken har en välkomnande pepprighet och en lite ruffig ton av lakrits och läder förgyller den.

Beppe: Pang så kommer kryddorna. Vitpeppar och chili. Smöriga blommor med gräs och halm. Vanilj och kola med ekkryddor på toppen. Smaken är rivigare än vad doften skvallrade om. Läder, apelsin och kaffe kommer fram i eftersmaken tillsammans med en mullrande ekighet. Pepparn och chilin smattrar fortfarande försiktigt mot tungan. Detta är riktigt bra!

Betyg
Kent: Jag gillade denna bättre än ”small batch”. Dock är den i mitt tycke inte lika fyllig och intressant som ”straight rye”. Jag ger single barrel 7.3 poäng.

Beppe: Ännu en högklassig utgåva under märket E.H. Taylor. Att de kokar bra sprit hos Buffalo Trace visste jag redan men dessa tre utgåvor som vi provat denna vecka bekräftar bara ännu mer att det är ett högklassigt destilleri och att Harlen Wheatley förtjänar sin titel som master distiller. Betyg: 7.4

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.