Buffalo Trace – Smaknoter del 2

Vår Buffalo Trace Vecka fortsätter! Efter att ha intervjuat Master Distiller Harlen Wheatley i måndags och recenserat tre olika utgåvor i går, är det idag dags för ytterligare 3 olika bourbon från Buffalo Trace.


1792 Small Batch (46,9%)

Namnet “1792” hänvisar till årtalet när Kentucky blev en delstat. Lagrad i 8 år.

1792 Small Batch (46,9%)

Doft
Beppe: Blommor och körsbär. Gräs och hö. Efter ett tag kommer sötman och honungen fram. Vanilj och kolafudge finns med bland de andra dofterna. Det doftar friskt och trevligt och inte lika sött som bourbon brukar göra. Förklaringen till det kan vara att 20% av mash bill består av råg.

Kent: En riktigt trevlig doft. Inte för söt och inte för parfymig. Mer likt en Single Malt. Det är en tydlig gräsdoft med blommiga toner. Mycket vanilj med honungstouch. Spår av bär och frukter kommer fram när den fått luftats. Inte dumt, inte alls dumt!

Smak
Beppe: Inte heller i smaken så är det sötman det första man känner. Peppar och blommor med en tydlig gräsighet. Färska kryddor med vanilj och kola blandas med blommor och gräs. Nötter och smörkola finns i bakgrunden. Det finns närvaro av ek men dock inte så mycket som jag hade förväntat mig efter åtta år på fat. Det är en mer kryddig och pepprig bourbon utan att det för den skullen tar överhand. Ahlgrens bilar och hubbabubba tycker jag mig känna i bakgrunden.

Kent: Oj, det här var trevligt! En kryddig, pepprig ton med jordiga inslag. En ekbeska som inger respekt. Gammalt gräs och torkat hö. Vanilj och smörig kola. Vissa örtkryddiga nyanser utan att slå över mot parfym. Trevligt som sagt!

Betyg
Beppe: Det är väl balanserade smaker och en riktigt trevlig bourbon vi har här. Jag gillar detta skarpt måste jag säga. En riktigt trevlig bourbon som väl är värd sina 499 kr på systembolaget. Det här är fanimej riktigt bra. Betyg: 6.9

Kent: En av de bästa bourbon jag provat hittills. En bourbon som inte sticker iväg i smakerna som det ofta gör, utan här är allt sammanbundet. Det är balans och det är inte för sött. Gillas! 6.7 poäng


Single Oak Project Barrel 51 (45%)

Ett experiment som började med att 96 individuellt utvalda amerikanska ekar som skilde sig från varandra i antalet årsringar per tum och vart de växte. Varje träd skars sedan i två delar – övre och nedre – vilket gav 192 unika träddelar. Ett enda fat konstruerades från varje unik sektion. De 192 unika faten kolades därefter i olika grad och fylldes med olika recept råsprit. Har sedan åldrats olika länge och i olika former av lagerhus. Barrel 51 är från övre delen av sin ek och destillatet är av finkornigt vete. Ingående alkoholhalt på råspriten var 52,5%.

Single Oak Project Barrel 51 (45%)

Doft
Beppe: Honung och vanilj med en tung doft av sockrade körsbär. Eken känns tydligt i bakgrunden med sin kryddighet. Gräs och halm kommer fram efter en stund och har lite småblommor i släptåg. Lätta parfymtoner finns.

Kent: Tydlig vaniljton. Kryddig doft av lavendel. Blommiga undertoner som går mot parfymhållet. Doft av körsbär och smultron. Ekdoft som är tydlig och intensiv.

Smak
Beppe: Söt och vaniljig ek. Inte en tung ekbeska utan lätt men tydligt närvarande. Sockrat smågodis och fruktiga och bäriga smaker. Körsbär och hallon med drag av päron i sockerlag. Hela tiden finns eken närvarande och det är den som dominerar eftersmaken som jag tycker är ganska lång och torr mot slutet.

Kent: En söt grundsmak med mycket vanilj och honung. Mycket röda bär. En del frukter i form av röda söta äpplen och mogna päron. Ekig smak som tenderar att bli lite bitter och aningen örtig i sin form. I eftersmaken tar eken och bitterheten över totalt och lämnar dig med en torr känsla.

Betyg
Beppe: Känns som en förmån att få prova en av Harlen Wheatleys expriment. Klart annorlunda ekkaraktär i denna om jag jämför med andra bourbon jag provat. Det är klart framträdande men absolut inte tung på något sätt. Nästan så att eken har gift sig med körsbär och grästoner. Klart rolig och annorlunda. Betyg: 6.8

Kent: Ett intressant projekt där man gärna provat alla olika varianter. Denna var pigg och spretig och eftersmaken var riktigt torr. Betyget får bli 6.4


Single Oak Project Barrel 171 (45%)

Ett experiment som började med att 96 individuellt utvalda amerikanska ekar som skilde sig från varandra i antalet årsringar per tum och vart de växte. Varje träd skars sedan i två delar – övre och nedre – vilket gav 192 unika träddelar. Ett enda fat konstruerades från varje unik sektion. De 192 unika faten kolades därefter i olika grad och fylldes med olika recept råsprit. Har sedan åldrats olika länge och i olika former av lagerhus. Barrel 171 är från övre delen av sin ek och destillatet är av grovkornigt vete. Ingående alkoholhalt på råspriten var 62,5%.

Single Oak Project Barrel 171 (45%)

Doft
Beppe: Här var det mer söta kaffetoner blandat med vanilj. Rosenvatten blandat med gräs och halm. Eken finns även här men är något mer tillbakadragen. Frukten och bären är inte heller i framkant. Det är en söt sirapslik kaffeton som gränsar mot en subtil rökighet med läderaktiga inslag. Det doftar trevligt.

Kent: Hm, det här var inte alls lika ekigt som Barrel 51. Det är en mjukare doft. Vaniljen och honungen finns absolut där, men inte de bäriga tonerna. En mer mustig doft som får mig att tänka på mörk choklad och läderrock. Inte heller lika parfymig utan mer doft av försiktiga örter. Intressant!

Smak
Beppe: Torrt och sött. Eken griper tag i smaklökarna direkt. Peppar, vanilj och honung finns. Smörkola likaså. Det är en torr whisky med en klart ekig närvaro. Äpplen och körsbär blandat med andra frukter och bär. Smörblommor och gräs kommer fram strax innan den torra ekiga eftersmaken. Det är bra och klart annorlunda.

Kent: Vad hände här? Nu finns eken tydligt där igen… Överraskande! Vitpeppar slår emot tungan och lindras till slut av vanilj och en massa honung. Smörig knäck. En parfymig blomdoft kommer i slutet. Det börjar sött och slutar torrt och bittert. Vilken resa…

Betyg
Beppe: Ännu en utgåva i single oak project. Jag gillar tunna 51 bättre än denna som var mer sträv och torr i sin karaktär. Inte så att denna på något sätt är dålig. Det här hög klass på dessa droppar. Betyg: 6.4

Kent: Denna utgåva var klart intressant! Den hade så många ansikten. En aning för spretig för att få ett bättre betyg än Barrel 51. Jag ger den 6.2 i betyg.


För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.