Benromach 100 Proof 10YO (57%)

Vi forsätter vår temavecka med Benromach med 100 proof 10YO. Proof är ett gammalt mått för att mäta styrka och 100 proof motsvarar 57%. 80 procent lagras först på fd bourbonfat, 20 procent på fd sherryfat och efter det ett års slutlagring på fd Oloroso sherryfat.

Benromach 100 Proof 10YO är buteljerad på 57% ABV och är varken kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör. Den kostar 1050kr via systembolaget.

Benromach 100 Proof 10YO 57%

Doft:
Beppe: En lätt rökig doft fylld med vanilj, malt och honung. Äpplen, citrus och päron finns det men likaså mer torkade frukter såsom russin och fikon. Kaffe finns där i bakgrunden och mörk choklad tycker jag mig också känna. Det är en fröjd att dofta på denna whisky då dofterna aldrig verkar ta slut.

Kent: Oj, vilken härlig doftbild! Komplex med en härlig kanel och ingefära som anger första tonen. I bakgrunden mullrar diskret torvrök och tillsammans med en kraftig maltighet skapas ett härligt djup. I ett övre lager finns vanilj, honung och apelsin. Samtidigt bjuder den på intressanta och mörkare dofter som påminner om läder, kaffe och mörk choklad. Balanserat men samtidigt intressant.

Smak:
Beppe: En härlig kryddighet med peppar och chilli bombarderar tungan. En trevlig väl avvägd rökighet kryper i bakgrunden. Apelsin med en touch av mjölkchoklad framträder. Det är en söt whisky med honung och en stor portion frukt och bär. Vinbär och björnbär tycker jag mig känna. Det är en ganska lång eftersmak där röken integreras på ett elegant sätt med eken och frukten.

Kent: Här pratar vi kraft och vitalitet. En härlig kryddighet av kanel och ingefära greppar tag om mig och ruskar om mig, för att sedan lämna över till kryddig ek. När hettan lägger sig kommer en skön sötma fram och för tankarna till apelsin och rött äpple. Rökinslaget är precis perfekt som en extra krydda. Sherryinslag i form av fruktkaka och spår av aprikos och dadlar finns men i ett subtilare lager. I den tämligen långa eftersmaken kliver röken fram mer och bär fram apelsin och tobak. Riktigt god whisky.

Betyg:
Beppe: Detta är whisky i den högre skolan sanna mina ord. Lager på lager med smaker och dofter som bara väntar på att upptäckas. Det känns som att med Benromach 100 proof så får du det bästa av alla världar. Den här whiskyn andas kvalitet rakt igenom. Betyg: 7.5

Kent: Imponerande whisky, inte minst med tanke på att den endast är 10 år gammal. Den är kraftfull, vital och komplex. Återigen tänker jag tillbaka till vårt besök hos destilleriet i höstas, och gläds att den känsla jag fick då fortfarande finns kvar: Benromach är klass! Mitt betyg blir 7.4 poäng.

Provningsglas: Islay Whiskyglas Porto från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.