Benromach Organic 2010 (43%)

Första whiskyn ut i vår temavecka med Benromach är deras Organic. Den är lagrad på Virgin oak fat och är helt ekologiskt producerad.

Benromach Organic är buteljerad på 43% och kostar 859kr via Systembolaget.

Benromach Organic 43%

Doft:
Beppe: Mycket kolafudge och vanilj i denna. Det finns även hintar av omogen banan och citrus med i mixen. Det är en mycket trevlig doft som faktiskt vinner på lite luftning och några droppar vatten. Då kommer citrusen fram lite mer. Tycker också att det finns drag av mer tropiska frukter och även krusbär. Gillar doften skarpt.

Kent: Fräscht, fruktigt, runt och balanserat. En bakgrundston av gräs, rosor och hö. Söt vanilj och honung mjukar upp doften och backas upp av grönt äpple, päron och citrus med en antydan av kokos och viss ekighet. Härlig doftbild.

Smak:
Beppe: Det hela startar med en pepprighet innan kolan och vaniljen fullkomligt väller fram, det finns gott om det. Färska frukter kommer härnäst. Nu mer försiktig och mogen banan och även gröna äpplen. Även mer exotiska frukter såsom ananas och persika finns med. Tycker mig även känna svaga hintar av kaffe i bakgrunden. Eftersmaken kittlar härligt med en pepprighet och en kryddig ekton mot tungan och är förvånansvärt lång. Detta är riktigt bra.

Kent: En tämligen krämig mun som är rik och balanserad med nyans av ektanniner och en hel del kryddor; Peppar, ingefära, kanel och muskot. Det är en jordnära smakbild med antydan av mynta och lakritsrot. Finns även sötare inslag av kola, vanilj och honung. Inte lika fruktig i smak som i doft, men frukterna finns där. Eftersmaken är medellång med torr avslutning där ek och gräs slåss med kanel och ingefära. Mycket trevlig whisky!

Betyg:
Beppe: Det här är helt en whisky i min smak måste jag säga. Den är riktigt bra med tanke på att det är en whisky på ca 6 år lagrad i virgin oak. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Ung whisky kan ha fantastiska kvaliteter. Betyg: 7.0

Kent: När vi besökte Benromach i höstas slogs jag av den alldeles utmärkta whiskyn man producerar. Och det gläder mig att den är precis lika härlig nu när jag är hemma. Det är rikt och fräscht, men samtidigt utmanande. En whisky i precis min smak. Jag ger den 7.2 välförtjänta poäng

Provningsglas: Speyside whiskyglas Porto från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.