Benromach Peat Smoke (46%)

Benromach Peat Smoke är en kraftigt rökig whisky. Malten är rökt till imponerade 67ppm. Det är mer än hos många destillerier på Islay. Den är destillerad 2005 och buteljerad 2014. Lagringen har skett på first fill bourbonfat.

Benromach Peat Smoke är buteljerad på 46% ABV och kostar 816kr via Systembolaget.

Benromach Peat Smoke (46%)

Doft
Beppe: En söt och fruktig rök. Honung, vanilj och äpplen. Peppar och kolafudge. Det är en sprakande brasa med färsk och torr björkved. Glöm den maritima salta röken från öarna. Det här är något helt annat och i mitt tycke mer intressant. Bara genom att dofta på denna så skulle jag aldrig tro att malten är rökt till 67 ppm. Röken gifter sig med de andra dofterna och släpper fram dem och detta ger ett större djup i doften. Tobak och läder kommer fram i doften efter en stund. Detta är minst sagt en lovande doft.

Kent: Intressant på så sätt att den höga rökiga ppm-halten inte slår ut övriga dofter och inte är så brutal som man skulle kunna förvänta sig. Det är Speysiderökigt och utan den salta jodtorven som Islaywhisky ofta har spår av. Den mjuka rökigheten ger plats åt vanilj och honung. Här finns rökta charkuterivaror och en härlig citronnyans med lätt tobaksdoft och spår av sockrade mandlar.

Smak
Beppe: Peppar och tobak. En ganska så kraftig rök till en början. Honung och vanilj kommer fram och lugnar mer pepprigheten. Röken lägger sig en smula och fram kommer en stor portion frukt. Äpplen och citrus och även en viss nötighet. Eftersmaken är medel med mycket frukt och en sakta avtagande rökighet. Till slut så pyr den bara. Magnifikt!

Kent: Kryddigt och rökigt initialt innan en ljuvlig anissmak kliver fram. I bakgrunden finns dessutom subtil apelsin, röda äpplen och päron som är inbäddade i skön vanilj och honung. I eftersmaken får så röken kraft och då är det som att man sitter vid en lägereld som först brinner för fullt för att sedan sakta dö bort. Härligt!

Betyg
Beppe: Jag är ju ingen rökjägare som större delen av Sveriges whiskydrickare verkar vara. Jag kan dock uppskatta rökig whisky i rimliga mängder. Denna fastlandsrökare är nog en av de bättre jag faktiskt provat måste jag säga. Den är klart intressant på ett annorlunda sätt. Jag har tidigare haft ett svagt hjärta för anCnoc’s rökare men nu har de fått konkurrens. Betyg: 6.9

Kent: Benromach fortsätter att imponera på mig. Jäklar i min låda vad bra whisky de framställer. Precis som för Beppe är jag inte en rökälskare längre, men detta uppskattar jag. Det är så härligt komplext och så njutbart. Jag ger den 7.1 poäng.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.