Amrut Portonova (62.1%)

Amrut Portonova har fått sitt namn från den indiska staden Parangipettai (Portonova) som en gång i tiden kontrollerades av portugiserna. Lagringen av denna whisky låter vi Dennis Steckel förklara. Han har följande att förtälja om Portonova:

“En favorit. Den fruktiga smaken från mellanlagringen på portvinsfaten är fantastisk. Men först lagras den på nya amerikanska fat och fat som innehållit bourbon. Efter mellanlagringen på portvinsfat hälls den över på använda bourbonfat. Smaken blir fruktig med inslag av röda och svarta bär och katrinplommon. Trots sina 62,1% är den inte på något sätt spritig utan helt fantastisk”

Amrut Portonova har en ABV på 62.1% och kostar via Systembolaget 994kr.

Amrut Portonova 62.1%

Doft:
Kent: En ljus och subtil doftbild. Men låt dig inte luras, här händer det massor. Det första jag upplever är torkad frukt och en något bränd ton av apelsin och citrus. Allt ackompanjeras av en söt kryddighet. Ek-känslan är påtaglig och att det är nya ekfat inblandade är tydligt, nästan så det påminner om en vällagrad bourbon. En mycket fruktig doft tar sedan över i form av vindruvor, russin och röda bär. Mörk choklad tillsammans med lönnsirap och något som påminner om kokos. Den höga alkoholhalten i denna (62,1%) gör sig påmind så det gäller att dofta försiktigt. En mycket trevlig doftbild.

Beppe: Ovattnad så har denna whisky en doft som jag närmast skulle vilja beskriva som kraftfull men ändå återhållsam. Det känns att det finns mycket som händer i kupan men man måste nästan lirka fram det och inte stressa. Frukter blommar ut efter en stunds luftning. Både torkade sådana och färska. De torkade frukterna är klart framträdande med sina drag av russin och fikon. Dock så finns en närvaro av citrus och äpplen som skymtar i bakgrunden. En mustig kryddighet är klart närvarande och likaså kaffe, mörk choklad och en trevlig ton av salmiak. Det är mycket som händer här.

Smak:
Kent: I smaken kommer så kicken. Visst bidrar den höga alkoholhalten, men det är en rejäl kraft som finns i denna whisky. Den börjar sött med kola innan kicken kommer. En värmande och het kryddighet slår till med full kraft. Det är nästan som att sitta i en racerbil och tryckas bakåt av accelerationen. Visst finns vanilj där och försöker mjuka upp smaken – men är chanslös mot den peppriga styrkan och kryddigheten. När man vant sig vid ”pepparkicken” finns mycket trevliga smaker såsom röda vinbär och kiwi. I eftersmaken som är lång, släpper så småningom pepprigheten greppet om tunga och gom. Då kommer en härlig nyans av torkad frukt fram och ger allt en härligt söt och inbjudande avslutning tillsamman med en mjuk druvliknande smak – innan kryddigheten återigen visar sin kraft. En kraftfull och mycket vital whisky.

Beppe: Nu kom kryddigheten med en massiv kraft. Det är peppar och chilli med full kraft. De ger smaklökarna snyting efter snyting innan de slutligen tröttnar. Fram blommar en honungssötma med mycket vanilj. I dess släptåg följer en symfoni av russin, fikon, dadlar, kaffe, kolafudge, mustig mörk björnbärssylt, listan kan göras lång. En och annan skrämd färsk frukt springer hastigt förbi också. Dirigent för symfonin är eken som håller det hela i strama tyglar och hela tiden är underbart närvarande. Eftersmaken är lång och mustig. Det märks att symfonin börjar tröttna för nu ryter eken ifrån och blir mer närvarande vilket jag bara tycker är bra. Detta är vangalet gott.

Omdöme:
Kent: En rik smakprofil och med kaxig karaktär. En whisky som säger åt dig: ”lay back and enjoy the ride”. För en resa är det verkligen! Denna whisky behöver vatten för att dämpa den kraftiga alkoholhalten – men var försiktig. När jag vattnade den första gången blev det för mycket och whiskyn ”dog”. Med ett uns av vatten dämpas dock pepprigheten utan att slå ut övriga smaker. Jag gillar verkligen Portonova med dess kaxiga karaktär. Imponerande!

Beppe: Denna whisky behöver vatten för att visa sin fulla potential. Den växer till oanade höjder då. Egentligen är jag mållös när jag skriver dessa rader. Eftersmaken av denna juvel till whisky ligger fortfarande och matar mina smaklökar med underbara smaker av kaffe, bär, ek och choklad. Den är helt enkelt otroligt bra. Förresten, sa jag att den är otroligt bra? Det är den.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.