Dennis Steckel – Mannen med Amrutfeber i blodet

Att vara en Svensk whiskyblogg och genomföra en tema-vecka om Amrut utan att intervjua Dennis Steckel vore som att skriva om whisky utan att nämna Skottland. Med andra ord omöjligt. Dennis innehar en av världens största samlingar av Amrut och är grundare av Amrut Fever. Vi låter Dennis förklara i intervjun vad det är för något. Nu ska jag sluta ordbajsa och lämna över ordet till Dennis.

Dennis Steckel.

Hej Dennis! Presentera dig för våra läsare?
Jag heter Dennis Steckel och jag fyller 44 år i augusti. Jag bor i Älmhult med med familj och jag jobbar på IKEA. På fritiden tränar jag två ungdomslag i fotboll.
Jag var med och startade Elme Uisge Academy 2010 och där är jag provningsansvarig. Den 30 januari 2016 startade jag Amrut Fever.

Hur startade ditt stora intresse för Whisky?
Det startade på allvar när Elme Uisge Academy startades.

När insåg du att Amrut var whiskyn för dig?
Under 2014 köpte jag hem tre Amrut Single casks – Port pipe, Px-Sherry och Bourbon. Alla tre imponerade på mig och jag blev givetvis väldigt sugen på att fortsätta att utforska Amruts sortiment. När jag fick syn på deras Greedy Angels 8 YO var jag helt såld, ängeln tilltalade mig väldigt mycket.

Vad är det som gör Amrut så speciellt enligt dig?
Jag gillar människorna som tillverkar Amrut och tycker det är beundransvärda att de värnar om kvinnors rätt till arbete istället för att använda en massa maskiner och teknisk utrustning. De tillverkar det mesta för hand. Givetvis gillar jag också deras fantastiska buteljeringar som är väldigt smakrika oavsett fatlagring.

Några buteljer från Dennis samling.

Du har en av världens största Amrut-samlingar. Vilka är de riktiga dyrgriparna i din samling?
Mina Greedy Angels.

Saknar du någon utgåva?
Ja, jag saknar ett antal Blackadder buteljeringar och en buteljering från Jewish Company och lite olika single cask buteljeringar.

Vad är Amrut Fever?
Amrut Fever är både en grupp på Facebook och världens första Amrut klubb. Den startade jag för att komma i kontakt med andra Amrut entusiaster.
”A group by Amrut Single Malt enthusiasts for the enthusiasts”

Dennis med Surrinder Kumar och Ashok Chokalingam.

När du inte njuter av en dram Amrut vad väljer du för whisky då?
Det finns många bra whiskymärken. När jag inte dricker Amrut väljer jag gärna något sherrylagrat från tex Glendronach, Glenfarclas eller Glengoyne.

Vilken eller vilka Amrut skulle du rekommendera till någon som aldrig provat Amrut tidigare?
Jag skulle rekommendera en Portonova, en kraftfull och fruktig whisky med inslag av röda och svarta bär och katrinplommon. Eller Peated Cask Strength, en fruktig och lätt rökig whisky i doften men blir som en smakexplosion i munnen där rökigheten blir mycket tydligare.

Vilka utgåvor av Amrut är dina favoriter och varför?
Några av mina favoriter är Bengal Tiger for Taiwan, Spectrum, Blackadder Single Cask BA19/2014 Peated and with a Sherry Cask och mina Greedy Angels.
Bengal Tiger for Taiwan och Spectrum är två underbara sherrylagringar. Blackadder Singel Cask är också en sherrylagring med en härlig rökighet. Greedy Angels har det mesta och Greedy Angels 12 är bland det bästa jag har provat.

Två av Dennis favoriter.

Om du själv fick skapa en utgåva av Amrut hur skulle den vara då? Rökig/orökig? Fattyper? Ålder?
Jag skulle vilja göra en whisky där jag fick vara delaktig från början till slut. Den skulle vara orökt och slutlagrad på Olorosofat. Åldern någonstans mellan 5-8 år.

Hos Amrut kokar man ju inte bara Whisky. Vad kan du berätta om deras övriga utbud?
Inte så mycket. Har egentligen bara provat deras Two Indies rum och den är riktigt trevlig och gärna tillsammans med en bit vit choklad.
De säljer även vodka, brandy, gin, rom och blended whisky men jag har inte så mycket att berätta om de har produkterna.

Vi tackar Dennis för denna trevliga intervju och önskar honom lycka till i jakten på nya spännande buteljeringar från Amrut.

Några av Dennis Amrut-utgåvor.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.