Amrut Kadhambam (50%)

Ordet kadhambam kommer från södra Indien och språket Tamil. Det betyder “blandning av olika saker” Det är ett minst sagt passande namn på denna whisky. Fatmixen på denna whisky är bourbon, sherry, brandy och slutligen romfat. Destillatet som legat på dessa fat är Amruts fruktiga med en liten inblandning av det rökiga. Dennis Steckel säger följande om Kadhambam:

“Det är en väldigt komplex whisky då den har legat på fyra olika fat. Mycket smakrik och med en lätt rökighet som kommer efter man har svalt den”.

Amrut Kadhambam har en ABV på 50% och kostar via Systembolaget 994kr.

Amrut Kadhambam 50%.

Doft:
Kent: Oj, detta var intressant! Inte så att den slår mig ur fåtöljen på något sätt, men komplexiteten gör mig verkligen nyfiken. Att den är lagrad på olika fat är tydligt och fascinerande. Först möts man av en bourbonliknande doft med en mängd vanilj, choklad och kola. Sedan kommer en trevlig doftpust in från sidan innehållande torr kryddighet och banandoft. Från andra sidan kliver sedan sherrytoner in med julkryddor och exotiska inslag. Till sist blommighet och naturdofter. Allt på något sätt i harmoni och i samspel. Om jag så satt hela natten med denna i handen skulle jag ha fullt upp! Mycket intressant!

Beppe: Här händer det grejer minsann! Det fösta som slår emot snoken är en tydlig sötma som drar åt spannmål, honung och socker. En lätt ettrig rökighet ligger därunder och retar näsan sådär småtrevligt. Det är ett minst sagt brett spektra av dofter på denna whisky, kanske aningen för många. Sötma och kola med en trevlig dos frukt där äpplen, citrus och omogen banan skiner tydligast. Kryddor och drag av gräs finner jag också. I sötman så dansar det också omkring exotiska frukter såsom ananas, persika tillsammans med kokos. Mycket trevlig doft.

Smak:
Kent: Hm, också intressant. Inte den käftsmäll jag förväntat mig. Det är ganska instängt och svåröppnat. Men ändå på något sätt komplext och utmanande. Det är en träig kolaton som tar första greppet för att sedan lämna över till en kryddig mjukhet av kanel och kakao. Tillsammans skapar de en krämig känsla som är behaglig. Eftersmaken är lång och kanske whiskyns styrka. Där pulserar äntligen de olika fatlagringarna och är tämligen torr i sin känsla. Massor av choklad, ek och kryddor bär fram eftersmaken men låter glimtar av blommigheten och fruktigheten skina igenom. Njutbart!

Beppe: En relativt snäll smak med en myriad av smaker som alla vill komma till tals. Det är inte så att de alla skriker sig hesa för att få din uppmärksamhet. De sitter alla snällt och räcker upp sin hand och väntar på dig. Kryddorna kommer tydligt fram med peppar, en trevlig blommighet och ingefära. De exotiska frukterna har tagit ett steg framåt i smaken och märks nu mer. I smakpaletten så har också kaffe och choklad tillkommit tillsammans med ett uns lakrits. De mer färska frukterna finns fortfarande där men sitter långt bak och är lite blyga. Ektonerna är snälla och behagliga men ändå klart närvarande. En smygande men ack så aromatisk rökighet finns hela tiden med och ringlar omkring som för att fösa fram alla de smaker som denna whisky har. Otroligt skickligt och imponerande.

Omdöme:
Kent: Jag kan inte annat är jubla över Amruts innovativa experiment med Kadhambam. Intressant och utmanande. När man har provat hundratals av whisky älskar man när man möter något ”nytt” som fångar ens intresse. I Kadhambam har Amrut hittat just det ”nya”. Doftmässigt är det riktigt, riktigt bra. Smakmässigt inte riktigt samma höga höjder, men likväl högt. Jag avslutar med att ta en dram till av denna och lutar mig tillbaka.

Beppe: Jag kan bara instämma med dig Kent och säga att jag är otroligt imponerad av denna whisky. Det känns som att jag skulle kunna sitta i timmar med denna whisky och ändå hitta nya smaker och dofter. Så mångbottnad är den. En bra grundsprit och ett nytänkande i fatexperiment. Hos Amrut verkar man inte vara rädd för att experimentera vilket jag har största respekt för när jag får prova såhär underbar whisky. Keep up the good work Surrinder Kumar säger jag bara.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.