Amrut Bengal Tiger For Taiwan (56.5%)

Så då har det blivit dags för sista inlägget på denna Amrut-vecka. Det har varit otroligt intressant och det märks att ni är många därute som gillar Amrut eller är nyfiken på att veta mer om om denna whisky från Indien. Vi avslutar denna vecka med flaggan i topp då vi fått möjligheten att prova en av Dennis Steckels favoriter, Bengal Tiger for Taiwan. En single cask från en Oloroso sherry butt vilket gav 600 flaskor. Vi på whiskytower säger tusen tack till Dennis för det!

Amrut Bengal Tiger For Taiwan 56.5%

Doft:
Beppe: Mustig snok som skriker sherrylagring. Det är russin, fikon och dadlar i drivor. Kakao och espresso med ett lätt drag av lakrits. Den höga alkoholhalten gör att dofterna är avgrundsdjupa och mustiga. Apelsin och ingefära dyker upp efter en stunds luftning för att visa sig. Eken finns tydligt närvarande och redo att bita till. Den mest fascinerande doften är den rena kakaodoften. Vi snackar inte mörk choklad utan ren kakao. Den här snoken krigar definitivt med GlenDronachs värsta sherrydräpare utan tvekan. Underbar är ordet.

Kent: Oj, vilken pulserande doft. Från smörig kola till russin, smågodis och torkade frukter. En rik och pepprig grundton med ett riktigt trevligt samspel mellan vaniljsötman från eken och en torrhet från kakao. Otroligt komplext och intressant. Doften böljar verkligen då kolad ek och en touch av sälta bär upp whiskyn. Ovanför svävar doft av chili, läder och utmanande kryddiga inslag av ingefära och kanel. I det yttersta lagret finns mjölkchoklad och något som får mig att tänka på smörat potatismos. Pulserande var ordet!

Smak:
Beppe: Mustig och härlig. Trots den höga alkoholhalten så är den som nektar för smaklökarna. Jag menar inte då att den är mjuk, snäll och subtil. Det är den verkligen inte. Den är djup kryddig och komplex. Mörka torkade mustiga frukter doppade i kaffe och mörk choklad. Till det serveras en reducerad saftsås gjord på finaste apelsiner och kryddad med ingefära,kanel och en knivsudd chilli. Eken är inte riktigt så bitig som jag förväntat mig efter doften vilket glädjer mig. Den är tydligt närvarande och tar för sig lagom mycket. Jag är djupt imponerad och känner mig lätt golvad av denna Bengaliska Tiger.

Kent: Käftsmäll!! En omedelbar påhälsning av en stor kryddighet. Kakao, ingefära, chili och vissa indiska kryddor. Pulserande!! Allt kommer i vågor med saftiga russin och plommon, apelsinzest och fruktkaka. Det är så mycket som händer direkt att man blir lite förlamad av komplexiteten. Efter att suttit och smuttat på whiskyn en längre tid börjar man uppleva mer subtila smaker. Smaker av sockerkaka, mjölkchoklad, fruktkaka, kanelbullar, exotiskt te, nötter och noblesse apelsinchoklad. Oj, vad intressant detta var. Fascinerande och otroligt roligt. Eftersmaken börjar med de högspända och intensiva kryddorna som får tunga och gom att vibrera tills kryddan zoomar ut i en fruktig smakexplosion av torkade frukter med en touch av ek och härligt mjuk choklad. Snice, som Dennis skulle uttryckt det, verkligen Snice!!

Omdöme:
Beppe: Vad ska man säga… En sherrylagrad whisky på fem år som smakar så fantastiskt som detta… Jag blir mållös men ska försöka plita ner några ord. Denna whisky är magiskt god och precis som jag vill ha mina sherrybomber, för det är vad detta är. Den är fullt i klass med GlenDronachs Parliament på 21YO vilket är en av mina personliga favoriter när det kommer till sherrylagrad whisky. Det känns futtigt att tala om svagheter när det kommer till denna whisky men ska jag nämna någon så blir det ändå eftersmaken. Jag upplevde att Portonova hade en betydligt längre eftersmak. Det är ju kanske önsketänkande från min sida då jag hade fått njuta av den längre. Tusen tack Dennis för förmånen att få prova denna whisky!

Kent: Ja, vad ska jag säga?! Har varit en väldigt fascinerande Amrut-vecka med en stigande entusiasm för varje utgåva man provat. Att avsluta med Bengal Tiger var som att få delta i slutrundan i Brittish Open i golf. Att gå ledarbollen med Seve Ballesteros och Tiger Woods, när de var som bäst. En slutrunda med pulserande slag och otroliga chippar in på green. Det jag haft i glaset ikväll var inte något annat än briljant whisky. En pulserande whisky med otroligt många lager. Amrut – jag ger mig och för in er på min favoritlista över whisky. Otroligt!

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.